Jeszenszky: nincs értelme olyan harcokba belemenni, amelyeket nem nyerünk meg

Október 31-ével fejezi be norvégiai diplomáciai munkáját Jeszenszky Géza, aki eddig nagykövetként dolgozott a skandináv országban. Sajtóhírek szerint Jeszenszky azért kérte felmentését, hogy készülő könyvén dolgozhasson, azonban egyesek tudni vélik, hogy a Norvég Alapok körüli vita áll a háttérben. Oslóban a nagykövet a Közbeszédnek elmondta, hogy miként látja a két ország kapcsolatát, mit gondol az amerikai kitiltási ügyről és mi az igazság a hazatérését illetően.

Miközben még mindig főként üzenetváltások jellemzik a két ország Norvég Alapokkal kapcsolatos ellentétét, hazánk oslói nagykövete október 31-ével befejezi munkáját. Jeszenszky Géza szerint minden vita ellenére Norvégia a barátunk.

Az ügy kétségtelenül visszaveti a Norvégia és Magyarország közötti viszonyt, de a norvégok készek rendezni a vitás kérdéseket, és nem szabad, hogy azok megzavarják az egyéb kapcsolatokat – állapította meg Jeszenszky Géza a Közbeszédben.

A leköszönő nagykövet elmondta azt is, hogy Norvégia budapesti nagykövetével többször beszélgettek arról, miként segíthetnék elő a helyzet tisztázását. Ugyanakkor Jeszenszky Géza úgy vélte, a vitában sokkal nagyobb szerepe van a norvég nagykövetnek, mivel ő képviseli Oslót Budapesten.

Jeszenszkyről több hírforrás is azt írta, hogy bár készülő könyvére hivatkozott, amikor beadta lemondását, azonban valójában a Norvég Alapok körül kibontakozott vita miatt kell hazajönnie. „Engem sem Budapest nem hívott vissza, sem a norvégok nem mondták azt, hogy ilyen körülmények között nem kívánatos ember vagyok, sőt nagyon hangsúlyozták, hogy értékelik a munkámat” – tette egyértelművé.

A leköszönő nagykövet úgy látja, hogy a Norvég Alapokkal kapcsolatos vitát le lehet zárni, mert biztos abban, hogy mindkét félben megvan a jó szándék. „Norvégia szövetségesünk, barátunk, támogatónk - a Norvég Alapon keresztül -, ráadásul egy befolyásos és nagyon gazdag ország, amellyel minden okunk meg van, hogy jóban legyünk” – emelte ki.

Az amerikai kitiltási ügyről az egykori külügyminiszter és amerikai nagykövet úgy vélekedett, hogy az egy olyan vita a két ország között, mint amilyet a magyar kormány már lezárt az előző ciklusban az Európai Unióval szemben. Szerinte nincs értelme olyan harcokba belemenni, amelyeket nem nyerünk meg. Amerikával szót lehet érteni, le kell ülni a vitákról tárgyalni. „Biztosan vannak olyan ügyeket, amelyek túlzottan aggasztják az Egyesült Államokat Magyarországgal kapcsolatban, ezeket tisztázni is kell, ahogy az Európai Unióval is” – fogalmazott.

A diplomata véleménye az, hogy nem szabad megengedni, hogy Magyarországgal szemben kritikus legyen a nemzetközi a hangnem, mert azzal veszélybe sodorjuk a más területeken elérendő céljainkat. „Ez kihat a magyar kisebbségek életére, helyzetére" – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy a jóindulat megszerzése és megtartása mindig rendkívül fontos a külkapcsolatokban.