A reformációra emlékeztek országszerte

„Magyarország a tolerancia földje, mindenki szabadon gyakorolhatja vallását, de történelmi hagyományaink okán mindenkitől elvárjuk, hogy adja meg a kijáró tiszteletet a kereszténységnek” – mondta a reformáció napján a miniszterelnök. Október 31-én országszerte több helyen arra emlékeztek, hogy 1517-ben ezen a napon tűzte ki tételeit a wittenbergi vártemplom kapujára, Luther Márton, ezzel pedig elindult a reformáció.

Egy kis mesével köszönték meg a soltvadkerti gyerekek az óvoda új épületét, ahol tornaterem, sószoba és hatalmas játszószobák várják őket.

Az ünnepélyes átadón a miniszterelnök arról beszélt, hogy az egyházak a kormány fontos szövetségesei, mert fontos társadalmi problémák megoldásában segítenek. Orbán Viktor beszédében a keresztény kultúrát a magyar nemzet összetartó erejének nevezte.

„Magyarország a tolerancia földje, mindenki szabadon gyakorolhatja vallását, történelmi hagyományaink okán mindenkitől elvárjuk, hogy adja meg a kijáró tiszteletet a kereszténységnek” – fogalmazott a kormányfő.
Az új épületrészt, a reformáció napján adta át az evangélikus közösség. 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára 95 tételét, ezzel vette kezdetét a reformáció.

A köztársasági elnök a hit megtartó erejéről beszélt Szatmárcsekén, ott, ahol Kölcsey megírta a Himnuszt. Áder János azt mondta: Luthert és Kálvint is ez a hit vezette.

„Magyar követőik az ő nyomukba eredtek és felmérhetetlen kincset adtak a nemzetnek. Károli Gáspár szentírás fordítása nélkül biztosan más magyar nyelvet beszélnénk. Kölcsey Ferenc és Arany János hallhatatlan költészete nélkül más lenne kultúránk, más lenne irodalmunk” – állapította meg az államfő.

Bölcskei Gusztáv református püspök az egyház küldetéséről beszélt. „Újra és újra csak oda térünk vissza, hogy ha nem ez áll a középpontban, az Isten szeretete és a felebarát szeretete, akkor mi is lehetünk olyanok, akik sokféle magyarázkodást tudnak mondani, hogy miért nem azt tesszük, ami a dolgunk lenne, ami a Krisztus tanítása szerint elvárható lenne tőlünk” – mutatott rá.

A reformáció emléknapja - Átadták a Károli Gáspár-díjakat


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere - aki maga is református lelkész a reformáció emléknapja alkalmából Károli Gáspár-díjat adott át Felhősné, Dr. Csiszár Sarolta múzeológus-kutatónak, Bódis Tamás, orgonaművésznek és Benczúr László építésznek.