Varga: ez a banki elszámoltatás költségvetése

Maradnak a családi adókedvezmények, tovább nő a fizetések értéke, több pénz jut az egészségügyre és maradnak a céges különadók – ezek is kiderülnek a jövő évi költségvetési tervből, amelyet a kormány a banki elszámoltatás költségvetésének nevezett el. A hiányt 2,4 százalékra tervezik, ami jóval az uniós elvárás alatt van, a GDP pedig 2,5 százalékkal emelkedhet a kormány várakozásai szerint.

Papíron és elektronikus adathordozón volt a jövő évi költségvetés tervezete, amelyet átadott a nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés elnökének. „A 2015-ik évi költségvetés megvédi a kormányzás eddigi eredményeit”, amely azt jelenti, hogy jövőre is megmarad a családi adókedvezmény, sőt később azt tovább bővítik. Így, ahogy idén, jövőre is 240 milliárd forint marad a családoknál. Marad a rezsicsökkentés is, aminek eredményeként évente átlagosan 150 ezer forintot takaríthatnak meg a háztartások.

„A 2015-ös költségvetés a banki elszámoltatás költségvetése lesz” – vagyis a bankoknak jövőre vissza kell fizetniük azt a mintegy 1000 milliárd forintot, amelyet tisztességtelen módon vettek el a családoktól.

Életbe lép a fair bankokról szóló törvény, több pénz marad a családoknál, ezzel nőnek a lakossági megtakarítások és a fogyasztás, amely ösztönözni fogja a gazdasági növekedést is a következő évben. a kormány emellett elkötelezett a pénzügyi stabilitás, munkahelyteremtés valamint az államadósság csökkentése mellett – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Ami a büdzsé sarokszámait illeti, a kormány úgy számol, hogy az idén várható 3,1-3,2 százalékos gazdasági növekedés után, 2015-ben 2,5 százalékkal emelkedik a GDP.

A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a kormány reálisan számol.

Az idei évi bőven 3 százalék feletti növekedés után nehéz azt a szintet, vagy annál nagyobbat elérni, tehát egyrészt a bázishatás miatt picit romolhat a növekedés dinamikája, másrészt főbb exportpiacainkon, az eurózónában és Németországban, is egyre komolyabb recessziós félelmek vannak, a gazdaság erőteljes lassulásban van, ami ugyancsak ronthatja a magyar gazdaság, a magyar export teljesítményét – állapította meg Tóth Gergely, a BudaCash Brókerház vezető elemzője.

A költségvetési törvény tervezete szerint a jövő évi hiány jóval 3 százalék alatt, 2,4 százalék lesz. A kormány 1,8 százalékos inflációval számol, így az idei után jövőre is emelkedhet a bérek vásárló értéke.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az új büdzsé legfontosabb eleme a bankok elszámoltatása, 2015-ben le kell zárni a devizahitelek korszakát. Azt követően, hogy a Kúria kimondta: tisztességtelenül jártak el a bankok, vissza kell fizetniük közel 1000 milliárd forintot az ügyfeleknek, vagy készpénzben, vagy a meglévő hitelszerződések alapján jelentősen, mintegy 25-30 százalékkal is csökkentve a törlesztőrészlet. Ennek hatása lesz a gazdaság egészére, hiszen az így az embereknél maradó pénz növeli majd a fogyasztást és megtakarításokra is lehet költeni - magyarázta Varga Mihály a Híradónak.

A kormány 2015-ben jelentős bérintézkedéseket indít el - emlékeztetett. Folytatódik a pedagógusok béremelése, ahogy idén, úgy jövőre is 10 százalékkel növekednek majd a fizetések. 2015 júliusától a fegyveres és rendvédelmi dolgozók fizetése is jelentős mértékben növekedik, a hivatásos állománynál egy 30 százalékos emelkedés indul el, amely aztán a következő években 5-5 százalékkal még folytatódik - hangsúlyozta.

Az első ifjú házasok adókedvezménye 5 ezer forint lesz havonta - folytatta, ami évente 60 ezer forintos adókedvezményt jelent. A munkavédelmi akciótervnél szélesedik a kismamáknak adandó kedvezmény összege: eddig 13.500, jövőre már 27 ezer forint kedvezményt tud igénybe venni a munkáltató, ha kismamát részmunkaidőben foglalkoztat - emelte ki a tárcavezető.

Az adótörvény vitája kedden indult el, a parlamenti képviselők igen hosszú és alapos disputát folytattak ezen ügyekben. Minden módosító indítvány érdemi vizsgálatát elvégzi a kormány, a legközelebbi kormányülésen állapítják majd meg, hogy melyeket támogatják - húzta alá Varga Mihály.