Így kell védekezni – mondják a guruk

Ők ezeket a biztonsági intézkedéseket használják kommunikációjuk – e-mailjeik, azonnali üzeneteik, okostelefonjuk és internetezésük – védelmében.

A Kaspersky szakemberei külön telefont és laptopot használnak, amikor utaznak, nem vitatnak meg bizalmas témákat anélkül, hogy megbizonyosodnának róla: a beszélgetés mindkét oldalon megfelelően védett, és mindig figyelnek maguk körül a gyanús viselkedésekre. Íme a biztonsági listájuk:

Email

A postaládáink tele vannak értékes információkkal arról, hogy milyen ruhákat viselünk, hova akarunk nyaralni menni, és minden másról, aminek fontolgatjuk a megvásárlását. Az az igazság, hogy az e-mail-biztonságnak nincs csupán egyetlen gyenge pontja: bármi, amit egy levélben leírunk, okozhat komoly problémákat, ha nem gondoljuk végig alaposan, hogy milyen információt adunk ki és hogy azt ki fogja látni. Biztonsági guruink a következőket ajánlják az e-mailezésünk megvédéséhez:

• A kommunikációhoz használjunk e-mail-titkosítási szolgáltatást.
• Erős jelszót használjunk a titkosításhoz – minél hosszabb, annál jobb.
• Figyeljünk azokra a metaadatokra, amelyeket akkor is generálunk, ha az üzenet tartalma titkosítva van: a "Küldő", a "Címzett", a "Tárgy" és az e-mail küldésének időpontja mind-mind nyomon követhető.

Azonnali üzenetek

Jobb, ha nem használunk olyan szolgáltatásokat, amelyek nem rendelkeznek OTR (Off the Record Messaging) titkosítási protokollal. Az OTR lehetővé teszi, hogy saját privát kulcsot hozzunk létre, és minden kommunikációt titkosítsunk vele, mielőtt elküldenénk.
• Bizonyosodjunk meg róla, hogy az általunk kedvelt csevegőprogram támogatja az OTR-t!
• Aktiváljuk a plug-int, mielőtt elkezdenénk a beszélgetést!
• Ne felejtsük el emlékeztetni azokat, akikkel beszélünk, hogy nekik is aktiválniuk kell az OTR-t a vonal "túloldalán", máskülönben fölöslegesek a fáradozásaink.
• Figyeljünk rá, hogy mit mondunk és kihez jut el az információ, hiszen az egész beszélgetést rögzíthetik.

Okostelefon

Az okostelefonjaink értékes információkat tartalmaznak a szokásainkról, és arról, hogy hol tartózkodunk éppen. Valószínűleg tárolja mindazokat az adatokat, amelyeket a laptopunkon vagy asztali gépünkön is tárolunk, de általában gyengébb védelemmel rendelkezik.

• Ne feledkezzünk el a mobilkészülékünk védelméről az utazásaink során sem.

Böngészés számítógépes hálózatokon keresztül

• Ne engedélyezzük a sütiket és a JavaScript futtatását, és ne maradjunk bejelentkezve semmilyen felhasználói fiókban!
• Kapcsoljuk ki a nem védett nyilvános internetet vagy helyi hálózatot! Használjunk helyette 3G vagy 4G kapcsolatot!
• Jobb egy biztonságos fészket építeni a Tor és a VPN kombinációjával, mert bár a VPN titkosítja a forgalmunkat, nem nyújt anonimitást és a Tornak is megvannak a saját gyenge pontjai.

Fizikai környezet

A szakértők azt javasolják, hogy amikor úton vagyunk, használjunk egy utazós telefont és utazós laptopot, amelyeken nincsenek bizalmas információk. Ne hagyjunk semmilyen hardvert a hotelszobában felügyelet nélkül!

Egy igazi biztonsági szakértő figyel a környezetére és a gyanús körülményekre. Tisztában van a pszichológiai manipuláció módszereivel, valamint azzal, hogy miképpen oldja meg a különféle problémákat.

"Digitális lábnyomot valószínűleg mindig hagyunk, így abban a pillanatban, amikor lazítunk a védelmen, máris fennáll a veszélye, hogy hozzáférnek adatainkhoz. A kiberbiztonság aranyszabálya minden bizonnyal az, hogy észben tartsuk: a hallgatás védelmet ad. Minden elküldött üzenet védelmének hatékonysága a címzett védelmi rendszerének hatékonyságától függ. Ha viszont nem maradhatunk csendben, tudnunk kell, hogyan maradjunk észrevétlenek az online információk tengerében" mondta Vicente Diaz, a Kaspersky Lab globális kutató- és elemzőcsapatának vezető biztonsági kutatója.