A rendőrség visszafizeti ezt a bírságot

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében elengedik azokat a bírságokat, amelyeket az elektronikus útdíj bevezetési időszakában a még gyakorlatlan fuvarozókra róttak ki.

A Parlament hétfőn este módosította az e-útdíj rendszer törvényét. Az új beillesztett rendelkezés értelmében, azok a fuvarozók, akik jóhiszeműen, de nem rendeltetésszerűen fizették be korábban az úthasználatot, mentesülnek a bírság alól - mondta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.
Hallgassa meg!

Az olyan jóhiszemű fuvarozók érintettek, akik akkor hibáztak vagy készítettek téves bevallásokat, amikor az e-útdíj bevezetése megtörtént. Késve vagy tévesen adták be a bevallást, nem feleltek meg mindenben a törvényben leírtaknak, de korrigálták a hibát, megváltották nyolc órán belül a jegyet, viszont a bírságot be kellett fizetniük. Lépni kellett, mert több százezernyi fuvarozó jelzése érkezett be - magyarázta az államtitkár.

A méltányos szabályozást lehetővé tevő törvény a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és több fuvarozó érdekszövetség közös munkájának eredménye.

A 2013. július 1-je és 2014. március 31. közötti időszakból a leggyakrabban elkövetett fuvarozói hibák, amelyek a költségvetést nem károsították, mentesülnek a nagyfokú, 165 ezer forintos bírság megfizetési kötelezettsége alól a törvény alapján. A fuvarozóknak ennek ellenére van költségük, hiszen a 12 ezer forintos eljárási díjat meg kell fizetniük - mutatott rá Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára.

A kormány és a fuvarozók közötti egyezség értelmében minden bírságot külön eljárás alatt bírálnak majd el a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatónál. Amennyiben pozitív válasz érkezik a beadványra, úgy a visszafizetést már a rendőrség végzi - mondta Tasó László.

Van egy eljárási rend: az illetéket be kell fizetni, és kezdeményezni kell a bírság alóli felmentést, amiben a rendőrség jár el, ahogy eddig is. Ha minden bekövetkezett, megtörténik a felmentés. Összességében nagyjából 1-2 milliárd forint közötti lehet az elengedésre kerülő bírság - tette hozzá az államtitkár.

Részletes információkat www.mkfe.hu oldalon már most, a törvény hatálybalépése után pedig a beadványhoz szükséges dokumentumokat, útmutatókat a www.hu-go.hu oldalon érhetik majd el a fuvarozók - közölte Karmos Gábor.

A fuvarozóknak a honlapon lévő formanyomtatványokat kell használniuk. A kérelmeket hiánytalanul kell beadniuk, amelyekhez csatolniuk kell a bírsághatározatot, az eljárási díj befizetésének igazolását, abban az esetben pedig, ha útdíjkülönbözet is felmerült, vagy annak befizetését, vagy egy tízezer forintos átalány rendezését igazoló bizonylat másolatát, továbbá minden olyan fontos adatot, amely a formanyomtatványon szerepelt, valamint azokat a nyilatkozatokat, amelyeket a törvény alapján a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató kér - sorolta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára.

A módosított törvény most államfői aláírásra vár, majd hatálybalépését követően hatvan nap áll a fuvarozók rendelkezésére, hogy kérelmüket benyújtsák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató felé.