Átveszik megbízólevelüket az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői

Átveszik megbízólevelüket az október 12-i nemzetiségi választáson országos nemzetiségi önkormányzatban mandátumot szerző képviselők kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A megbízóleveleket délelőtt a bolgár, a horvát, a lengyel, a német és a ruszin országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői veszik át, délután pedig a görög, örmény, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán és roma nemzetiségi képviselők, összesen 267-en.

A megbízóleveleket délelőtt Bozsóki Éva, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökhelyettese és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke adja át, délután pedig Patyi András, az NVB elnöke és Pálffy Ilona.

Bozsóki Éva a délelőtt kezdődött ünnepségen arról beszélt: Magyarország alaptörvénye szerint a nemzetiségek államalkotó tényezők, joguk van a többi között az önazonosság szabad vállalásához, megőrzéséhez, az anyanyelvhasználathoz, kultúrájuk ápolásához és ahhoz, hogy helyi, területi és országos önkormányzatokat hozzanak létre.

Hozzátette: az október 12-i választáson 2143 települési nemzetiségi önkormányzat, 60 területi nemzetiségi önkormányzat jött létre, a 13 országos nemzetiségi önkormányzatba 267 képviselőt választottak meg a névjegyzékbe vett választópolgárok.

Most, hogy a választások befejeződtek, az egy nemzetiségen belüli jelölő szervezetek közötti együttműködésnek kell meghatároznia a nemzetiségeik javára irányuló közös munkájukat - tette hozzá az elnökhelyettes hangoztatva: "A választások eredményeképpen önök mint megválasztott képviselők már nem adott szervezetet, az azt támogató polgárokat képviselik, hanem az országban élő valamennyi, nemzetiségükhöz tartozó választópolgárt."

Az országos nemzetiségi választás eredménye szombaton vált jogerőssé.

A települési nemzetiségi választáson mandátumot szerző képviselők a helyi választási bizottságoktól veszik át megbízólevelüket, a területi (megyei) önkormányzatban mandátumot szerző képviselők a területi választási bizottságoktól, az országos önkormányzat tagjai pedig kedden a Nemzeti Választási Bizottságtól.

A választás nyomán 15-15 tagú országos önkormányzat alakulhat a bolgár, a görög, a lengyel, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovén és az ukrán nemzetiség, 23-23 tagú a horvát és a szlovák nemzetiség, 39 tagú a német nemzetiség és 47 tagú a roma nemzetiség soraiból.