Potápi: A magyarság megmaradása Kárpátalján közös ügyünk

A magyarság megmaradása Kárpátalján közös ügyünk, és ezt remélhetőleg Brenzovics László kijevi parlamenti képviselőként is segíteni tudja - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az ukrán választásról tartott beszélgetésen, hétfőn a Magyarság Házában.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén az államtitkár kiemelte: befutó hely lehet az a 62. pozíció, amelyet Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke kapott az államfő, Petro Porosenko pártjának listáján. Brenzovics László képviselőként új színt vihet a kijevi törvényhozásba és megjelenítheti a kárpátaljai magyarság érdekeit - értékelt.

Potápi Árpád János emlékeztetett: a KMKSZ-nek határozott politikai követelése volt az elmúlt években, hogy önálló, magyar többségű járás, választókörzet legyen, ami nem jelentené automatikusan, hogy magyar képviselő lenne a kijevi parlamentben, de megteremtené a lehetőséget, hogy egy képviselő-jelölt esélyesként induljon a választáson. Ezt a célt a magyar kormány felkarolta és minden lehetséges formában támogatta, de sajnos eddig nem valósult meg, így átmeneti megoldásként Brenzovics László a 62. helyet kapta meg Porosenko pártjának listáján - magyarázta. Hozzátette: ez befutó hely lehet, még nincs végeredmény, a jelenlegi 40 százalékos feldolgozottság mellett bízni lehet a sikerben.

Brenzovics László az eseményen kijelentette: nem adják fel követelésüket a magyar többségű választási körzettel kapcsolatban, és az államnak jogállami módon kell cselekednie ebben a kérdésben. Mint mondta, méltánytalan, hogy elutasították a magyar többségű választókörzet létrehozását, hiszen Kelet-Ukrajnában is módosították a körzeteket, így Kárpátalján is lehetett volna.

Úgy vélte, a felmérések alapján nem volt reális esély magyar képviselő bejuttatására az ukrán parlamentbe, így azért, hogy ne veszítsék el az esélyt, hogy legyen képviselője a törvényhozásban a kárpátaljai magyarságnak - ami nagyon fontos ebben a feszült helyzetben - csatlakozniuk kellett egy olyan párthoz, amely bejuttathatott magyar képviselőt a parlamentbe. Porosenko pártja kereste meg a KMKSZ-t, és a felajánlott 62. pozíció befutó helynek tűnt, ezért elfogadták az ajánlatot, hogy ne maradjanak képviselet nélkül a kárpátaljai magyarok Kijevben - közölte.

Brenzovics László szerint nyugodt körülmények között, demokratikus módon zajlott a választás, nem lehetett érzékelni "az állam túlzott beavatkozását" a választás menetébe. A két vezető párt a jelenleg hatalmon lévő elit pártja, és úgy tűnik, a békevágy, a biztonságra törekvés "középre húzta" a választókat, akik nem a szélsőségeket támogatták - mutatott rá.

A KMKSZ vezetője elmondta: most megkezdődik a kormányalakítás folyamata, amely Ukrajnában mindig elhúzódik, ha nincs egy hegemón erő, amely köré csoportosulhat a többi. Éles küzdelmek várhatók, ami nem jó egy ilyen rendkívül nehéz helyzetben lévő országnak, inkább azonnali kormányalakítás, azonnali intézkedések kellenének - vélekedett.

Hétfő reggeli állás szerint fej-fej mellett "halad" az Ukrajnában vasárnap tartott előrehozott parlamenti választás szavazatszámlálásának előrehaladtával a két legtöbb voksot kapott párt. 30 százalékos feldolgozottság mellett Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Népi Frontja áll az első helyen 21,7 százalékkal, hajszálnyival megelőzve Petro Porosenko Blokkját, amely 21,59 százalékot kapott.