Ma délutánig várja a beszámolókat az ÁSZ

Hétfőn 16 órakor lejár a határideje annak, hogy a sajtótermékek kiadói megküldjék az önkormányzati és nemzetiségi választás kampányában közzétett politikai hirdetésekről szóló beszámolójukat az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ).

A választási eljárásról szóló törvény szerint a választási kampányban csak azok a sajtótermékek tehettek közzé politikai hirdetést, amelyek előzőleg eljuttatták hirdetési árjegyzéküket az ÁSZ-hoz. Az idei önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választások előtt 366 nyomtatott és 232 elektronikus sajtótermék jelezte, hogy a kampányban hirdetést kíván közzétenni.

A kampányidőszakban politikai hirdetést közzé tett sajtótermékeknek a választást követően 15 napon belül - azaz október 27-én, hétfőn 16 óráig - tájékoztatniuk kell az Állami Számvevőszéket a megjelentetett politikai hirdetésekről. Közölniük kell a számvevőszékkel, hogy az egyes jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tették közzé. Az ÁSZ ezeket a tájékoztatásokat a honlapján elérhetővé teszi.

Az ÁSZ az internetes oldalán a "Választás 2014" menüpontban tette közzé az adatok benyújtására vonatkozó javasolt segédletét. A sajtótermékek elektronikus, postai úton vagy személyesen juttathatják el az Állami Számvevőszékhez az adatokat.