Önkormányzati választás: még sok helyen várni kell a végeredményre

Az önkormányzati választással kapcsolatos jogorvoslati kérelmekről kell dönteniük a bíróknak. Bár vasárnap lesz két hete, hogy polgármestereket és képviselőket választottunk, vannak helyek, ahol még két hetet kell várni a jogerős végeredményre. Az elmúlt napokban már több településen született döntés arról, hogy meg kell ismételni a választást.

Késő éjjelig tartott a szavazatok összesítetése október 12-én az ország több mint 3000 településén. Mindenütt legalább kétszer át kellett számolni a voksokat, és azóta kiderült, több településen ismét az urnákhoz hívják a választópolgárokat.

Újra kell szavazni a polgármesterről például Ózdon, Érpatakon és Cserhátszentivánon is, de Bakson, Jászkíséren és Recsk egyik szavazókörében is újra kell dönteni a település első emberéről.

Emellett több helyen az önkormányzati képviselők választását is meg kell ismételni. Ilyen például a Baranya megyei Sumony, ahol több választó nem igazolta személyazonosságát, vagy a Somogy megyében található Látrány, ahol a szavazatok újraszámlálása hozott meglepő eredményt.

Győr egyik szavazókörében pedig azért kell újrázni, mert nem találták meg az érvénytelennek nyilvánított 3 szavazólapot, és kevés volt a különbség a jelöltek között.

A táblabíróság kiegészített döntése alapján november 9-én lesz a választás, vasárnap. Ez a választás ugyanolyan feladatokat ró elénk, mint az eddigiek, annyiban különbözik, hogy egy szavazókörben kell csak megismételni a választást, tehát egy szavazási körre korlátozódik a választási eljárás – magyarázta a Híradónak Lipovits Szilárd győri jegyző.

Csaknem 2 hete szavazott az ország a polgármesterekről és képviselőkről, de a települések többségében még nem jogerős a választás eredménye.

A helyi választási bizottságok határozata ellen a területi választási bizottsághoz lehetett fellebbezni. A megyei és fővárosi bizottságok döntése ellen pedig az Ítélőtáblához lehet fordulni bírósági felülvizsgálati kérelemmel. Az ítélőtáblákon a hosszú hétvégén is folyt a munka.

A Debreceni Ítélőtáblára 79 felülvizsgálati kérelem érkezett, melynek túlnyomó részét már elbírálták a bírák, jelenleg 6-8 ügy van folyamatban. A Debreceni Ítélőtábla egyébként ügyeleti szolgálatot szervezett az önkormányzati választásokkal kapcsolatos ügyek intézésére, ez azt jelenti, hogy három bíró plusz az iroda foglalkozik az ügyekkel – közölte Berényiné Fórizs Ildikó, az ítélőtábla szóvivője.

Több bizottsági döntés ellen azonban még nem járt le a jogorvoslati határidő. Így az ítélőtáblákra még a napokban is érkezhetnek felülvizsgálati kérelmek.