Így még senki sem látta a Parlamentet

A hagyományos eszközökön túl a műemlékvédelem ma már a legkorszerűbb technikát is beveti. Drónok segítségével végezték el a Parlament nehezen megközelíthető szobrainak felmérését.

Egyre több területen alkalmazzák a pilóta nélküli, kisebb-nagyobb repülőgépeket, a drónokat. Akad ország, ahol ilyenekkel akarják helyettesíteni a postásokat, míg máshol a környezetvédelemben vetnék be ezeket a szerkezeteket.
Kossuth Rádió, Közelről

Budapesten a Parlament belső tereinek és nehezen megközelíthető szobrainak felmérését végezték el drónok alkalmazásával. Az épületet díszítő több száz szobrot, vízköpőt és rézhuszárt már többször is felújították, de átfogó és főleg igényes dokumentáció eddig nem készült róluk. Az országházi műemlékeket most repülő robotok segítségével térképezték fel, biztonságosan eljutva a szinte megközelíthetetlennek tűnő helyekre is, hogy háromdimenziós képek szülessenek az alkotásokról. A több hónapig tartó munka során a legnagyobb kihívást a folyamatosan változó és kiszámíthatatlan szélviszonyok jelentették az épület fölött.

Fülöp Szilárd, az FBSC Kft. ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta: a Parlamentnek 520 különféle objektuma van, ebből 120 királyszobor, a többi szobor eldugottabbnál eldugottabb helyeken található. Ezeket kellett feltérképezni, leltározni, s lehetőség szerint frontális, jobb, illetve bal oldali fotót készíteni róluk. Fülöp Szilárd hozzátette: a munka során olyan szobrokat is felderítettek, amelyek nem szerepeltek a dokumentációkban. Készítettek fényképeket belső terekben, parlamenti irodában is, ezeknek a képeknek a segítségével egy felújítás alkalmával fel lehet becsülni az anyagszükségletet, a renoválásra szoruló területeket is.

Az ügyvezető igazgató elmondta továbbá, hogy korábban egy műemlék házat mértek fel, s 15 perces repüléssel meg tudták alkotni azt, ami a geodétáknak hosszas munkával járt volna. A drónokat egyre több területen lehet alkalmazni, könnyűszerrel felhasználhatók például az agrárgazdasági támogatások ellenőrzésére vagy útépítéseknél.