Zombor: Háziorvosnak lenni ismét rang lesz

A kormány elkötelezett abban, hogy a hivatás szakmai és anyagi szempontból is megbecsült legyen, perspektívát adjon, legfontosabb feladatának pedig azt tartja, hogy fiatal, jól képzett orvosok kerüljenek a rendszerbe - mondta a Ma reggelben az egészségügyi államtitkár.

Átszervezik az egészségügyet, fejlesztik a háziorvosi rendszert, rendezik a kórházak adósságát. Az új egészségügyi államtitkár kinevezésekor konkrét cselekvési tervet ígért, és úgy tűnik, a reformokat a népegészségügy átszervezésével kezdi. Mire számíthatunk konkrétan, mikor érezhet valamit a változásokból a lakosság? – tette fel a kérdést a Ma reggel Zombor Gábornak. Az M1 reggeli műsorában az államtitkár hangoztatta, a kormány elkötelezett abban, hogy a háziorvosi hivatás szakmai és anyagi szempontból is megbecsült legyen, perspektívát adjon, legfontosabb feladatának pedig azt tartja, hogy fiatal, jól képzett orvosok kerüljenek a rendszerbe.

Ennek megfelelően lehetőséget biztosít például a szakvizsgával rendelkező háziorvosnak választott szakmáját is gyakorolni, és egy olyan jövedelmi rendszert alakít ki, amelyben már megéri és biztonságot ad háziorvosként dolgozni, ami ma, főleg a hátrányosabb helyzetű településeken, az egyik legnehezebb feladat – mondta a szakember. Úgy látja, a háziorvosokkal lebonyolított egyeztetésekkor megfogalmazott igényeket, kéréseket a kormány támogatni tudja.

Zombor beszámolt arról is, szeretnék elérni, hogy a háziorvosnak a doktori munka elismerésére szolgáló kártyapénzéből már ne kelljen más költségeket viselnie, és ezeket a kiadásokat az önkormányzat, illetve, ha nem képes rá, a kormány vállalja át. A szakember bízik benne, hogy az intézkedések nyomán az eddig üres helyeket sikerül majd betölteni, és előbb-utóbb stabilizálódik a praxisok ára is. Hozzátette, várhatóan sikerül majd elérni azt is, hogy a háziorvosnak ne kelljen iparűzési adót fizetnie.

A kórházak adósságáról az egészségügyi államtitkár azt mondta, arra kapott felhatalmazást, hogy az ágazati szereplőkkel együttműködve, velük egyetértésben, megfelelő szakmai alátámasztottsággal megoldja ezt a problémát. Szerinte az egyszeri konszolidációt anyagilag megteremtő kormányzati intézkedés lehetőséget ad a rendszer átgondolt strukturális és finanszírozási megújítására, amelyhez már egy több pontból álló terv is készült. A szakember bízik abban is, hogy az eddig összegyűlt és kielemzett tapasztalatok alapján sikerül majd elkerülni az intézmények újabb eladósodását. Kórházakat nem kell majd bezárni, az osztályokat azonban érdemes lehet rugalmasabb rendszerbe szervezni – tette hozzá Zombor Gábor a keddi Ma reggelben.