Világviszonylatban is a legkorszerűbb: új MR-készülék az Idegtudományi Intézetben

Az úgynevezett három-teszlás MR-készülék belelát az agy szerkezetébe, így alkalmas arra, hogy a legkisebb elváltozásokat is érzékelje; sőt, képes meghatározni egy daganat szövettani jellegét is.

Az úgynevezett három-teslás MR-készülékeknek az agy és a gerincvelő vizsgálatánál van kiemelkedő szerepük. Jelenleg ez a legkorszerűbb készülék az országban; belelát az agy szerkezetébe, így alkalmas arra, hogy érzékelje a legkisebb elváltozásokat, meghatározza egy agydaganat szövettani jellegét; sőt, az agyi funkciót is megmutatja.

Martos János, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet osztályvezető főorvosa elmondta, hogy azokat a különféle betegségeket, amelyek nem okoznak tér-elváltozást, hanem csak az agy szerkezetében okoznak változásokat, csak és kizárólag ezekkel a berendezésekkel lehet jól látni.

 

A kormány célja, hogy fejlessze az állami fenntartású egészségügyi intézeteket - mondta az egészségügyi államtitkár. Zombor Gábor hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy ezekben az intézményekben a betegeket ingyenesen és a legmagasabb színvonalon lássák el. Egy olyan finanszírozási rendszer kialakítása a cél, amely biztonságos és fenntartható az országos intézetek működése is – tett hozzá.

Az intézményt és a világszínvonalú műszer beszerzését az állam hatszázmillió forinttal támogatta. A gép csaknem ötszázhatvan millió forintba került; a maradék pénzből egy gyermek aneszteziológiai szobát alakítottak ki.

3 teslás MR-berendezést kapott az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet