Ötből egy felhasználó lefedi a webkameráját

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint a felhasználók 21 százaléka letakarja a webkameráját, attól tartva, hogy a számítógépén keresztül kiberkémek figyelhetik meg.

Bizonyos országokban ez az arány még magasabb: a kínai válaszadók 40 százaléka használja ezt a módszert, hogy megakadályozza a kémkedést. És a félelem valóban nem alaptalan, hiszen a webkamerák egyre gyakrabban válnak a kiberbűnözők eszközeivé.

A kutatás kimutatta, a felhasználók közel negyede egyáltalán nincs tisztában vele, hogy megfigyelhető a webkameráján keresztül. Csupán a válaszadók 24 százaléka van teljesen tudatában a veszélynek, és vallja be, hogy nyugtalanítja a támadás lehetősége. Fontos megjegyezni, hogy a hekkerek célpontjában nem csak és kizárólag közszereplők állhatnak, bárki lehet potenciális áldozat.

A webkamerák feltörésének különböző okai lehetnek. Először is, a kiberbűnözők vállalati titkok megszerzésére vagy pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésre használhatják a módszert. Néha az óvatlan felhasználók még inkább megkönnyítik a dolgukat: például tízből egy válaszadó elismerte, hogy bejelentkezési adatait egy papírfecnin tartja a számítógép mellett. A modern webkamerákkal ezek az információk könnyen ellophatók.

Másodsorban, a csalók kompromittáló képeket készíthetnek gyanútlan áldozatukról. Ezekkel zsarolhatnak, vagy egyszerűen csak szórakozhatnak az áldozat bosszantásával. Például 2014 májusában az Europol felfedezett egy fejlesztőkből, terjesztőkből és felhasználókból álló hálózatot, amelynek rosszindulatú programjait webkamerás kémkedésre is lehet használni. A nyomozás egy holland hekker letartóztatásával kezdődött, aki 2000 nő számítógépét fertőzte meg annak reményében, hogy így intim fotókhoz juthat.

leragasztott webkamera

Ezen információk ismeretében nem meglepő, hogy ötből egy felhasználó letakarja a webkameráját. De ez a probléma nem csak a számítógépeket érintheti. A felmérés szerint a felhasználók jelentős része (5 százaléka) lefedi a kamerát a mobilkészülékén is. A kérdőív nem tért ki rá, hogy ezek a válaszadók mindkét kamerát letakarják-e, vagy csak az elülsőt.

Mindenesetre az optika leragasztása nem éppen a védekezés leghatékonyabb módja. Bár átmenetileg megakadályozza a vizuális megfigyelést, de nem semlegesíti a beépített kamera mikrofonját, és nem előzi meg azt sem, hogy ellopják a képeket, amikor a felhasználók bekapcsolják a kamerát. Számos biztonsági szoftver nyújt védelmet azon rosszindulatú programok ellen is, amelyek a webkamerán keresztül kémkednek. De a védelem nem működik akkor, ha a program alapvetően nem rosszindulatú (például csak a képet továbbítja), vagy ha a támadó legális szoftvert használ erre a célra.

Hogy a felhasználóknak ne kelljen a magánéletüket ragasztószalaggal védeniük, a Kaspersky kifejlesztett egy speciális Webcam Protection modult. Ez a megoldás folyamatosan ellenőrzi a hozzáférést mind a beépített, mind a csatolt kamerákhoz, és tájékoztatja a felhasználót, ha bármilyen hozzáférési kísérletet észlel. A felhasználók eldönthetik, engedélyezik-e az adott programnak, hogy továbbítsa a videót, vagy sem. Lehetővé teszi továbbá, hogy alaphelyzetben minden webkamera-hozzáférés blokkolva legyen.