Még nincs vége: tömeges óvás a választás után

Több mint egy héttel az önkormányzati választás után még mintegy 70 helyen nem tudtak végeredményt hirdetni - közölte az NVI elnöke.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) az önkormányzati választás éjszakáján azt közölte, hogy lényegében rendben lezajlott a voksolás, egy héttel később azonban még több mint 70 helyen nem lehetett végeredményt hirdetni az országban - jelentette ki a Duna Közbeszéd című műsorában az NVI elnöke.

Pálffy Ilona hozzátette: 32 olyan település van, ahol a választás megismétlését kérik, két esetben már döntés is született az újrázásról, "az összes többinél még ítélőtáblai döntésekre várnak".

Kérdésre válaszolva kifejtette: ott, ahol ismételt voksolás kérnek, az érintettek valamilyen törvénysértésre hivatkoznak. Az NVI elnöke példaként említette, hogy akadt olyan település, ahol szinte senkitől nem kértek személyi igazolványt a voksoláskor, más esetekben pedig a szoros végeredmény miatt igyekeztek elérni az érvénytelen szavazatok átvizsgálását.

Az ehhez hasonló ügyekben először a helyi választási bizottságok vizsgálják meg a panaszt, a szervezet döntését meg lehet támadni, ekkor a területi választási bizottságokhoz kerül az ügy, a végső döntés pedig az ítélőtábláké lehet. Pálffy Ilona megjegyezte: a mostani esetek többsége már ebben a szakaszban tart.