Izraeli kórházban kezelték a Hamász-vezető lányát

Több napig egy izraeli kórházban ápolták a Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet egyik vezetője, Iszmáil Haníje lányát, aki a tel-avivi intézmény szóvivője szerint egy rutin beavatkozás nyomán kialakult szövődmények miatt szorult életmentő kezelésre.

A Hamász első számú gázai vezetőjének 13 gyereke van. A Reuters által idézett források - egy palesztin és egy külföldi diplomata - nem nevezték meg, hogy közülük melyiket szállították Izraelbe, és Iszmáil Haníje lányának magánéletére tekintettel azt kérték, hogy a hírügynökség ne közöljön részleteket állapotáról.

A gázai egészségügyi minisztérium egyik tisztségviselője megerősítette a hírt az AFP francia hírügynökségnek, de az izraeli tájékoztatással szemben azt állította, hogy Haníje egy lánytestvéréről van szó. Tájékoztatása szerint a beteget két hete kritikus állapotban szállították be a tel-avivi Isilov magánkórházba, élete veszélyben forgott. Azóta - mint azt a klinika is közölte - már jobban van, és visszatért a palesztin enklávéba.

A Gázai övezetben élő palesztinok nem léphetnek be Izraelbe vagy Ciszjordániába, humanitárius vagy orvosi okokból azonban lehetőség nyílhat erre. Az Izrael és a radikális szervezet közötti héthetes nyári fegyveres konfliktus alatt több tucat palesztint szállítottak a gázai kórházaknál sokkal jobban felszerelt és jobb ellátást biztosító izraeli klinikákra.

Az izraeli sajtó szerint júniusban Iszmáil Haníje anyósát egy jeruzsálemi kórházban kezelték rákbetegség miatt, míg tavaly novemberben a Hamász-vezető egyik unokáját - egy akkor egyéves kislányt - szintén Izraelben ápolták súlyos emésztőrendszeri fertőzése miatt.