Tévedés miatt változott meg az NVI honlapján egy időre a XV. kerületi eredmény

Tévedés miatt változott meg a Nemzeti Választási Iroda www.valasztas.hu tájékoztató honlapján vasárnap délután egy rövid időre a XV. kerületi polgármester-választás eredménye. Pálffy Ilona, az NVI elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a helyi választási iroda egyik munkatársa az egyik szavazókör adatait nem törölte.

Pálffy Ilona közlése szerint a XV. kerületi hvb korábban úgy döntött, hogy az október 12-i polgármester-választás eredményét megsemmisíti és új választást ír ki, ezért "nullázta le" az eredményeket a nemzeti választási rendszerben a hvi egyik munkatársa. (A www.valasztas.hu oldalon a nemzeti választási rendszerben rögzített adatok jelennek meg.)

Az adatok nullázásánál azonban hiba történt, mert a hvi munkatársa egy szavazókör eredményeit elfelejtette törölni - tette hozzá. Ismertetése szerint ebben a szavazókörben Pintér Gábor (Fidesz-KDNP) jelölt több szavazatot kapott, mint Hajdu László (DK), ezért fordult meg a rendszerben látszólag a közben jogorvoslattal megtámadott eredmény.

Pálffy Ilona elmondta, miután a történtekről jelzést kaptak, azonnal felszólították a hvi munkatársát a javításra, ami rövid idő alatt meg is történt. Jelezte: az NVI "központilag" nem írhatja át az adatokat a nemzeti választási rendszerben, erre a hvi-knek van jogosultsága.

Az NVI elnöke elmondta azt is, pénteken körlevelet küldtek a hvi-knek, mi a teendő például akkor, ha valahol megtámadják a választási eredményt, ám nem ennek megfelelően jártak el mindenhol, ezért hétfőn egy újabb tájékoztató levelet küldenek az irodáknak.