Nemzetiségi választás: a magas részvétel legitimál

Az önkormányzati választásokkal egy időben tartott nemzetiségi választásokon 13 nemzetiség 290 szervezete közül lehetett választani. Magas, 70 százalék körüli volt a részvétel, amely - ahogyan a német önkormányzat vezetője fogalmazott - erős legitimitást jelent.

A legnagyobb hazai kisebbség, a cigányság önkormányzati választását elsöprő többséggel nyerte a Lungo Drom. A 160 ezer regisztrált roma szavazóból 132 ezren voksoltak a Fidesszel választási szövetségben lévő szervezetre. "Akik kívül maradtak, azokra is számítok, és szeretném, ha azt a felzárkózási programot, amire egyébként a cigányok szavaztak, amit a kormányzattal megkezdtünk, közösen tudnánk folytatni, mert a folytatásra szavaztak a cigányok"- jelentette ki Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke.

A második legnépesebb nemzetiség, a német 406 településen választott önkormányzatot. A német kisebbségnek 12 megyében és a fővárosban is lesz képviselete. Az országos önkormányzat elnöke elégedett az eredménnyel. "Az, hogy hetven százalék fölötti részvételi arányt tudtunk felmutatni, az azt jelzi, hogy az emberek igénylik ezt a nemzetiségi önkormányzati rendszert, fontos érdekérvényesítő eszköznek tartják"- mondta a Híradónak Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke.

A kisebbségi önkormányzati választáson a helyhatósági választásnál jóval magasabb volt a részvétel, a regisztráltak hatvanöt százaléka ment el szavazni. Ugyanakkor náluk sokkal több volt az érvénytelen szavazat, mint a helyhatósági voksoláson. Vannak olyan nemzetiségek, ahol a 10 százalékot is meghaladja a rontott, vagy kitöltetlen szavazólapok aránya. A kisebbségi önkormányzati választásokon 13 hazai nemzetiség választotta meg a képviselőit.