Tizenkét településen lesz legalább két nemzetiségi szavazókör

A nemzetiségi önkormányzati képviselők vasárnapi választásán a választók településenként kijelölt, úgynevezett nemzetiségi szavazókörben adhatják le voksukat, de lesz 12 olyan település, ahol több nemzetiségi szavazókört kellett kijelölni a választói jegyzékben szereplők nagy száma miatt.

A települési nemzetiségi választásokat egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával, ám a voksolásban csak az vehet részt, aki szeptember 26-ig felvetette magát a nemzetiségi névjegyzékbe. Ezt 241 ezren tették meg.

A Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési nemzetiségi választást tűzött ki az ország 1744 településen, a választásokat azonban csak ott tudják megtartani, ahol van annyi jelölt, ahány tagú testületet kell választani. Nem tartják meg a voksolást, ha senki nem szerepel a névjegyzékben.

A nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok a nemzetiségek számára kialakított külön szavazókörben adhatják le a nemzetiségi választásra szóló szavazatukat.

A nemzetiségi szavazókörben több nemzetiség választópolgárai is voksolhatnak, külön-külön választói jegyzék alapján.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 12 olyan település van, ahol egynél több nemzetiségi szavazókört kellett kialakítani vagy a szavazók nagy száma miatt, vagy pedig azért, mert a település kiterjedése túl nagy, és a két szavazókör kijelölésével kívánják segíteni a nemzetiség szavazókat, hogy ne kelljen túl nagy távolságot megtenniük a nemzetségi szavazókörig.

Két nemzetiségi szavazókör lesz Nagykanizsán (1581-en szerepelnek a névjegyzékben), Mohácson (821), Dabason (287), a főváros VIII. kerületében (878), Győrben (1398), Miskolcon (1867), Szarvason (884), Esztergomban (466) és Békéscsabán (905).

Három olyan település is van, ahol három nemzetiségi szavazókör kialakításáról döntöttek: a főváros XVIII. kerületében (1635), Pécsen (1897) és Újhartyánban (367).

Vasárnap összesen 3189 nemzetiségi szavazókörben voksolhatnak a választópolgárok.

Egy miskolci szavazókörben szavazhatnak majd a legtöbben

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei megyeszékhely egyik nemzetiségi szavazókörében 1775-en szavazhatnak.

Az NVI hivatalos internetes tájékoztató oldala szerint ugyanakkor a másik szavazókörben lényegesen kevesebben, mindössze 91-en szerepelnek a névjegyzékben.

Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy a legkisebb létszámú nemzetiségi szavazókör a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sényőn lesz, ott a helyi (önkormányzati) választási bizottság egyetlen nemzetiségi szavazót vár majd reggel 6 és este 7 óra között.

Az NVI tájékoztató oldala szerint az egyetlen roma nemzetiségi szavazó nem is helyi választáson vesz részt - mert ilyen a településen nem lesz -, hanem megyein és az országoson.