Együnk Egymásért - százezreknek segíthetnek

Együnk Egymásért Adománygyűjtő Programot indított a Magyar Élelmiszerbank Alapítvány. A kezdeményezés célja, hogy a befolyó összeggel a téli időszakban minél több rászorulón tudjanak segíteni. A szervezet tavaly mintegy ötezer tonna élelmiszert gyűjtött össze, amit csaknem ötszázezer embernek juttattak el.

Az ENSZ élelmezési szervezete szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer végzi a szemétben. Európában és az Egyesült Államokban évente, fejenként mintegy száz kilogramm ételt pazarolunk el, miközben egyre többen szorulnak élelmiszersegélyre. Az élelmiszerpazarlással ráadásul nem csak az étel megy kárba, hanem mindaz az energia is, amellyel előállították.
Kossuth Rádió, Közelről

Az élelmiszerpazarlás Olaszországban is komoly gondot jelent

A hatvanmilliós Itáliában minden egyes olasz évente 49 kilogramm élelmiszert dob ki a szemétbe, ami háromszáz eurónyi pénzkidobást jelent. A gazdasági válság azonban ebben is változást hozott, az olaszok egyre inkább odafigyelnek, hogy miből mennyit vásárolnak, de még mindig a háziasszonyok több mint fele ismeri be, hogy többet vásárol annál, mint amit a család elfogyaszt.

Az olasz szociológusok a túlzott bevásárlást és pazarlást elsősorban a fogyasztói társadalom kultúrájával magyarázzák, miközben az olaszok kilencven százaléka súlyos problémának tartja, hogy az étel a kukában végzi. Elsősorban a zöldséget, a gyümölcsöt, a tejtermékeket dobják ki, kevésbé jellemző, hogy a főtt ételek ne fogynának el. De ellenlépésből is sok van. Az olasz élelmiszerbank alapítványa 1989-től működik, 21 központja van az országban, és több mint százezer önkéntest tud mozgósítani. Katolikus kezdeményezésként született, de egyháziak és laikusok egyaránt csatlakoztak hozzá. Évente kétmillió embernek tudnak élelmiszert adni, miközben négymilliónak lenne rá szüksége.

Tavaly 11 ezer szupermarket bevonásával több mint kilencezer tonna élelmiszert gyűjtöttek össze. De az élelmiszerbank mellett is számtalan kezdeményezés indul a rászorulók ellátására. Már megállapodtak arról, hogy a 2015-ös milánói Expo élelmiszerfeleslegéből semmi nem kerül majd a szemétbe. Tavaly száz észak-olasz város polgármestere szövetkezett annak érdekében, hogy a menzákról kikerülő maradék ne a kukákban végezze. 2010-ben pedig a milánói pékségek hívták fel a figyelmet arra, hogy naponta 180 mázsa aznap sütött kenyér és pékáru kerül a szemétbe.
Kossuth Rádió, Közelről

Az élelmiszerpazarlás és az éhezés ellen harminc évvel ezelőtt hozták létre az első élelmiszerbankot Franciaországban. Magyarországon 2005-ben alakult meg a szervezet. Tavaly mintegy ötezer tonna élelmiszert gyűjtöttek össze, amivel csaknem ötszázezer rászorulón tudtak segíteni.

Idén októberben ismét elindították az Együnk Egymásért Adománygyűjtő Programot, hogy a téli időszakban élelmiszeradományokkal segíthessék a rászorulókat. A Magyar Élelmiszerbank Alapítvány tapasztalatai szerint a cégek egyre nyitottabbak, év közben is sokan telefonálnak hozzájuk olyanok, akik hallottak az akcióról, és szeretnék felajánlani a termékeit. Az októberi akcióban az éttermek, menzák is részt vehetnek oly módon, hogy kijelölnek egy menüt, vagy egy adott ételt, amelynek árából egy részt az Alapítványnak ajánlanak fel.
Kossuth Rádió, Közelről

A programhoz magánszemélyek, önkéntesek is csatlakozhatnak. Baráti körben, munkahelyen is lehet szervezni süteményvásárt, jótékonysági ebédet, vacsorát, s az ebből befolyó összeget az Élelmiszerbank Alapítvány javára ajánlhatják fel.