Ezt mindenképpen tudni érdemes a vasárnapi választásról

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az M1 Ma reggel című pénteki műsorában foglalta össze az önkormányzati választásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az egyéni listás szavazólapok eltérőek a településeken, mivel annyi szavazata van a választópolgárnak, ahány képviselő-testületi tagot megválaszthat. Ha a rendelkezésre állónál kevesebb szavazatot ad le, akkor is érvényes a szavazólap, ám ha többet, akkor összes szavazata érvénytelen. Ilyen egyéni listás szavazólap 3008 tízezer alatti lélekszámú településen lesz. A tízezer felettiek száma körülbelül 170, ahol egyéni választókerületekben lehet képviselőkre voksolni, és csak egy szavazata lesz a választópolgároknak – magyarázta Pálffy Ilona.

Ha valamely jelölt még a választások előtt visszalép, akkor a szavazatszámláló bizottságoknak kell kihúznia a nevét a listáról, mivel nincs rá mód, hogy új szavazólapokat készítsen a nyomda – mutatott rá az NVI elnöke.

Négy településen nem lesz polgármester-választás: Aparhanton, Daraboshegyen, Tanakajdon és Valkonyán, egyéni listás pedig Kishajmáson és Tanakajdon. Utóbbi helyen a megyei listára lehet azért voksolni – közölte.

A nemzetiségi választásokon 3189 szavazatszámláló bizottság lesz. Ha a választópolgárok a települési nemzetiségi önkormányzatra is szavazhatnak, akkor kapnak egy helyi nemzetiségi önkormányzati tagra vonatkozó, egy megyei és egy országos listás szavazólapot – tisztázta Pálffy Ilona.

Emlékeztetett rá: a szavazók az eddigi 4 év helyett már 5 esztendőre választanak képviselőket és polgármestereket. Budapesten változá, hogy fővárosi közgyűlési tagokra már nem kell voksolni, a kerületi polgármesterek automatikusan, a többiek kompenzációs listáról kerülnek majd be a közgyűlésbe – tette világossá.

Mozgóurnát pénteken 16 óráig lehet igényelni, a határidő lejárta után már csak a választás napján, de akkor közvetlenül a szavazatszámláló bizottságtól. Ha valaki nemzetiségiként is regisztrált, akkor két szavazókörbe kell elmennie szavazni, így mindkét helyről külön kell kérnie mozgóurnát – mondta az NVI elnöke.

Az országban a legtöbb polgármesterjelölt Tápióságon van, 13-an indulnak a tisztségért.