Több európai országban Ebola-gyanús betegeket vizsgálnak

Meghalt Macedóniában egy brit férfi, aki gyanú szerint az Ebola vírus hordozója volt - közölte csütörtökön egy magas rangú macedón kormányzati tisztségviselő. A hatóságok karantén alá helyezték azt a szállodát, ahol a brit férfi lakott, és nem engedik ki az ott tartózkodó másik britet és a személyzetet sem.

A másik brit állampolgár is a betegség tüneteit mutatta - mondta a névtelenségéhez ragaszkodó illetékes a brit hírügynökségnek.

Egy egészségügyi illetékes közlése szerint az elhunyt brit férfi október 2-án érkezett Szkopjéba Nagy-Britanniából, és csütörtökön délután sietett a szállodába, ahol néhány órával később meghalt.

Jovanska Kostovska, a tárca fertőző betegségekkel foglalkozó bizottságának illetékese sajtóértekezleten elmondta, hogy a brit férfinak magas láza és belső vérzése volt, hányt, és állapota rohamosan romlott. Minden, az Ebolára jellemző tünet jelentkezett nála - közölte az illetékes, hozzátéve: a betegtől vett mintát Németországba küldték egy laboratóriumba, hogy a halál pontos okát megállapítsák.

Csehországban Ebola gyanúja merült fel egy 1958-as születésű cseh férfinál, aki 22 napja érkezett haza Libériából - közölte csütörtökön Vladimir Valenta egészségügyi főfelügyelő. A férfit, akinek láza van, de más Ebola-tüneteket nem mutat, megelőző intézkedésként a prágai Na Bulovce kórházba szállították.

Spanyolországban csütörtökön rosszabbodott annak az ápolónőnek az állapota, aki egy Afrikából hazatért, Ebolában megbetegedett spanyol paptól fertőződött meg. A 44 éves Teresa Romero az első személy, aki Afrikán kívül kapta el a járványt.

Madridban további négy embert különítettek el, akiknél felmerült a fertőzés gyanúja. Összesen már hét embert helyeztek elkülönítőbe, de eddig csak az ápolónő tesztje volt pozitív közülük. A többiek között van az ápolónő férje és két orvos, akik kezelték őt. Három másik embert már elengedtek az elkülönítőből szerdán este, miután tesztjük negatív lett.