Először indult egyetemi képzés dentálhigiénikusoknak

Az országban először indult egyetemi képzés dentálhigiénikusoknak Szegeden. Európában Magyarországon a legmagasabb szájüregi daganatok előfordulása – hangzott el az M1 Ma Reggel című műsorában.

Az új, akkreditált felsőfokú képzés a szájüregi egészség megőrzését és a betegségek megelőzését szolgálja, a szakemberek pedig a fogorvosok mellett kezelési tevékenységeket is fognak végezni – mondta el műsorunkban Dr. Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi karának dékánja.

Magyarországon jól ismert, hogy a fogszuvasodás, illetve a fogágybetegségek népbetegségként fordulnak elő, arról a tényről azonban elfeledkezünk, hogy idehaza a legmagasabb szájüregi daganatok előfordulása. Ezek megelőzésében feltétlenül fontos a leendő szájhigiénikus részvétele – hívta fel a figyelmet a dékán, megjegyezve: nemcsak a páciens szempontjából fontos a korai felismerés, hanem az ellátórendszer, a kisebb ráfordítás miatt is.

Dr. Nagy Katalin kitért rá: „kétirányú lesz a mozgás”, mert nemcsak a szájhigiénikusokhoz lehet majd elmenni, hanem ők maguk is felkeresik majd az érintettek, például a különböző intézményekben. Az első évben 23 hallgató tanul Szegeden, tizenheten államilag finanszírozott képzés keretében.