Varga: jól húz az ipar

Az emelkedés az év első nyolc hónapjában 8,7 százalék volt.

Ismét nőtt az ipari termelés éves szinten, bár főleg a nyár végi leállások miatt most kisebb mértékben, mint ahogy azt az elmúlt hónapokban megszokhattuk. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta a Híradónak, hogy "jól húz az ipar". Amit például az is bizonyít, hogy idén január és augusztus között majdnem 9 százalékos volt a növekedés 2013 azonos időszakához képest.

Egymilliárd forintot költött technológia fejlesztésre az autóüvegeket gyártó Salgglas Zrt. Így a cég már nemcsak autóipari beszállító, hanem vezető járműgyárak fejlesztő partnere is lehet. A bővítéssel 70 új munkavállalót vettek fel és azt várják, hogy árbevételük másfélszeresével nő. "A jövő autóit fejleszthetjük ki, és rengeteg mintát gyártunk, protót, előszériát, és ezáltal a legjobb helyzetben vagyunk arra, hogy később magát a szériát gyártást is megkaphassuk. Az utóbbi években folyamatosan nőtt az árbevételünk, most várjuk a nagy ugrást" – nyilatkozta Kugler Gábor, vezérigazgató.

Magyarországon a vállalkozások fejlődésével együtt folyamatosan bővül az ipari termelés is. Az év első nyolc hónapjában átlagosan 8,7 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye éves összehasonlításban - ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentéséből. Augusztusban 2,9 százalékos bővülést mértek az elmúlt év azonos időszakához képest.

A nyári gyárleállások miatt augusztusban lassabban nőtt az ipar éves összehasonlításban, mint ahogy az utóbbi időben megszokhattuk - ezt mondta a Híradónak nyilatkozó elemző. Tóth Gergely hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy megtorpant volna a növekedés. Szeptemberben újraindultak az üzemek, ezzel együtt pedig folytatódhat az ipar kétszámjegyű bővülése. "Előretekintő gazdasági mutatók, illetve az iparra vonatkozó rendelési adatok továbbra is optimizmussal töltenek el minket. Várhatóan a következő hónapokban a növekedés vissza fog térni a kétszámjegyű szint környékére és az egész éves ipar, ipari teljesítmény 8-10 százalék között alakulhat" – közölte Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezető elemzője.

"Az ipari termelés tehát jól húz" - így kommentálta a friss ipari adatokat a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azt mondta: az idén tapasztalt növekedési ütem azt mutatja, hogy stabil alapokon áll a magyar gazdaság. "Ma az egyik legerőteljesebb szektorunk az ipari termelés. A kormánynak az a célja, hogy ezt a következő években növelni tudjuk, tehát az ipari termelés, az újraiparosításnak a növelése, a munkahelyek teremtése és a külföldi tőke ilyen jellegű ide vonzása az mindenképpen egy fontos cél lesz" – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály hozzátette: új, főként keleti piacok felkutatásával hosszú távon is tartható lesz az ipar folyamatos fejlődése. Elemzők a közeljövőben az európai gazdaság erősödésére is számítanak, amely további lendületet adhat a magyar iparnak.