Nobel-díj - Bársony István: Gazdaságilag-társadalmilag fontos felfedezést díjaztak

Az akadémikus elmondta, olyan "félvezető-technikai találmánysorozatot díjaztak, amelynek köszönhetően a Nap spektrumához közeli fehér fényt sikerült létrehozni".

Nagy örömmel fogadta Bársony István akadémikus, hogy a fizikai Nobel-díjról döntő bizottság - amely kedden bejelentette, hogy a kék LED felfedezéséért ítélte oda a legrangosabb tudományos elismerést - nemcsak az úgynevezett nagy fizika jelenségeire figyel, hanem a fizikai felismerésekből kiinduló olyan műszaki eredményeket is elismer, amelyek óriási gazdasági és társadalmi jelentőséggel bírnak.

Az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének igazgatója a stockholmi bejelentést követően az MTI-nek nyilatkozva rámutatott, hogy 2000-ben Nobel-díjban részesült az integrált áramkörök megalkotója, az azóta már elhunyt Jack Kilby, és ide tartozik Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Sudzsi is, akik a kék LED megalkotásával érdemelték ki a kitüntetést.

A kék LED-ről szólva elmondta, olyan "félvezető-technikai találmánysorozatot díjaztak, amelynek köszönhetően a Nap spektrumához közeli fehér fényt sikerült létrehozni". Az akadémikus személyesen is ismeri az egyik idei Nobel-díjas tudóst, Nakamura Sudzsit. Mindketten a LED-világításra szakosodott szervezet, az International Solid State Lighting Alliance (ISA) nemzetközi szaktekintélyeket felvonultató tanácsadó testületének a tagjai.

2006. június 15-én készített kép Nakamura Sudzsi japán professzorról LED izzókkal a kezében a Kaliforniai Santa Barbara Egyetemen, akinek két honfitársával, Akaszaki Iszamuval és Amano Hirosival közösen a kékfény-kibocsátó dióda (kék LED) felfedezéséért megosztva ítélték oda a fizikai Nobel-díjat 2014. október 7-én. (MTI/AP/The News Press/Steve Malone)

2006. június 15-én készített kép Nakamura Sudzsi japán professzorról LED izzókkal a kezében a Kaliforniai Santa Barbara Egyetemen, akinek két honfitársával, Akaszaki Iszamuval és Amano Hirosival közösen a kékfény-kibocsátó dióda (kék LED) felfedezéséért megosztva ítélték oda a fizikai Nobel-díjat 2014. október 7-én. (MTI/AP/The News Press/Steve Malone)Bársony István ismertetése szerint a fehér fény kibocsátása egyszerű félvezető-átmenetekkel nem megoldható, az összetett jelenség létrejöttéhez nagy energiájú sugárzást kibocsátó eszközre volt szükség, ez volt a kék LED, a kékfény-kibocsátó dióda. A LED-es eszközöknek nagyobb a fényerejük és hatékonyabbak a korábban alkalmazott világítástechnikai eszközöknél, és a fényerő-szabályozásnál nincsenek különösebb energiaveszteségek. A LED-ek már eddig is óriási szerepet játszottak a képernyők megvilágításában, az összes mobiltelefon kijelzője világító diódákkal működik. Ez a világítástechnológia óriási szerepet játszott a 2002 óta gyártott autófényszórókban is. 

A tudós kitért arra is, hogy Európában a müncheni székhelyű Osram cég kezdett 2000-ben kék LED-es fejlesztésekbe, amelyekbe egy éven belül elektronmikroszkópiai vizsgálatokkal bekapcsolódott az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete.

"Mi a kezdetektől benne voltunk ezekben a fejlesztésekben" - emelte ki Bársony István, aki szerint ezek a szilárdtest-fényforrások egy évtizeden belül leváltják a vákuumtechnikai világítási eszközöket.