Átadták a felújított józsefvárosi térfigyelő központot

Átadták a megújult józsefvárosi térfigyelő központot, amely 180 új kamera segítségével szinte a kerület egészét lefedi.

A keddi átadáson Pintér Sándor belügyminiszter közvélemény-kutatásokra hivatkozva arról beszélt: az emberek a napi létszükségletükön túl a biztonságot tartják a legfontosabbnak, amit nemcsak a büntetési tételek súlyosbításával lehet elérni, hanem azzal is, ha biztos lehet az elkövető abban, hogy elfogják.

A kamerarendszer is ezt szolgálja - tette hozzá, jelezve: a VIII. kerület kiemelkedő ebből a szempontból, mert 1998-ban itt adták át a főváros első rendszerét. "Ebben az időszakban még működött a Rákóczi tér, működött a kocsisor" - idézte fel a tárcavezető arra utalva, hogy a prostitúció megszüntetésére is alkalmas volt a térfigyelőrendszer kiépítése.

Pintér Sándor arról is beszámolt: az önkormányzatok igénylik a térfigyelőrendszereket, ezt támasztja alá, hogy a Belügyminisztérium által kiírt pályázatra 23 milliárd forint értékben mintegy 1600 önkormányzattól érkeztek igények.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere a kerületi közbiztonság javítását szolgáló egyik legfontosabb állomásnak nevezte, hogy az idén 220 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a Belügyminisztériumtól, és ezt 73 millió forint önerővel kiegészítve arra fordították, hogy lecseréljék az eddigi 115 kamerát és további 65-öt helyezzenek ki.

Az ország legnagyobb és legfejlettebb kamerarendszerével szinte a teljes lefedettséget elérik, a bűnelkövetők esélyei pedig alaposan csökkennek - jegyezte meg a kerület vezetője. Hozzátette: a szürkületben is éles képet adó új kameráknak a bűnmegelőzésben is fontos szerepük van.

A polgármester bízik benne, hogy a józsefvárosiak nagyobb biztonságban érzik majd magukat, és noha van még feladat e téren, értékelése szerint sokat javult a közbiztonság. Kitért arra is: a rendszer októberben még tesztüzemmódban lesz, emellett, részben önkormányzati finanszírozással - a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség részvételével -, bővített utcai járőrszolgálat is munkába áll.