Devizahitelek: legkésőbb tavaszra csökkennek a részletek

Azok a bankok, amelyek nem pereltek már januárban, akik pereltek februárban el fogják küldeni az elszámolást az embereknek, majd az elszámolások kézhezvételét követő hónapban a meglévő devizahiteleknél csökkenni fognak a törlesztő részletek és a kamatok.

Áder János köztársasági elnök határidőn belül aláírta a bankok elszámoltatásáról szóló törvényt. Az Országgyűlés szeptember 24-én fogadta el a jogszabályt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseiket.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Ma reggelben elmondta, hogy most már az elszámolás menetrendjét törvény rögzíti. Így a bankok most már nem hivatkozhatnak arra, hogy nincs felkészülési idejük, a törvény több lépésben - egyrészt október közepén, másrészt az összes paragrafusa november elsején - hatályba lép. Innentől kezdve a bankok felkészülhetnek az elszámolások elkészítésére.

Azok a bankok, amelyek nem pereltek már januárban, amelyek pereltek februárban el fogják küldeni az elszámolást az embereknek, majd az elszámolások kézhezvételét követő hónapban a meglévő devizahiteleknél csökkenni fognak a törlesztő részletek és a kamatok. A már megszűnt devizahitelek esetében pedig az elszámolást követő hónapban utalni kell azt az összeget, amivel tartoznak az embereknek.

Rogán Antal közölte: sok bank próbálkozott azzal, hogy a szerződéseket felmondják, ezért szerződés-felmondási tilalom lép életbe, így november 1-től már ezt sem lehet megtenni, továbbá az elszámolást követően kamat és díjemelési moratórium fog életbe lépni, hogy ne lehessen visszaemelni a kamatokat.

Az MNB-hez lehet fordulni, ha az elszámolással probléma adódik. A kormány még decemberben közzéteszi, hogy hova lehet fordulni panasz esetén. Az MNB apparátusa fogja újraszámolni az elszámolást, ha hozzájuk fordul valaki.

Rogán Antal nem ajánlja, hogy bárki elmaradjon a törlesztő részletekkel. A frakcióvezető közölte, hogy aki eddig meg tudta tenni, az a törlesztő részleteket továbbra is fizesse ki, mert ez busásan megtérül, amikor az elszámolásokat januárban vagy februárban kézhez kapják.