Pulóverrel a felmelegedés ellen

Mit tehet az egyén a klímaváltozás megállításáért? – erről is szó volt a Napközben csütörtöki adásában.

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! – amikor Földünk klímahelyzetéről beszélünk, minden teendőt számba kell vennünk, azt is, amit a kormányok, ipari vállalatok, a települések, de azt is, amit az egyén, helyben tenni képes a környezet védelméért.

Lajtman Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke a Napközben csütörtöki adásában azt mondta, a hétköznapi embernek is nagyon sok lehetősége van az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Mindez úgy igaz, hogy az embereknek talán a kényelmi szokásaik közül sem kell túl sokat feladniuk. Ha például felveszünk egy pulóvert, és nagyon kicsit lejjebb csavarjuk a radiátor termosztátját, akkor már tettünk környezetünk védelméért. Egy háztartás esetén a legfontosabb, hogy megfelelően szigeteltek legyenek a falai, és korszerű fűtéssel rendelkezzen – mondta Lajtman Csaba, egyúttal felhívta a figyelmet, hogy ilyen célokra pályázati támogatást is igényelni lehet.
Mozdulj a klímáért!, környezetvédelmi kampány - Napközben

A szakember szerint a második legjelentősebb terület a közlekedés: fontos lenne, hogy az emberek kisebb távok esetén lehetőség szerint minél többet gyalogoljanak, kerékpározzanak, ha pedig hosszabb utat kell megtenniük, a közösségi közlekedést vegyék igénybe, például vonatot, esetleg buszt.

Lajtman Csaba elmondta, szűkebb ismerősi körében úgy látja, egyre inkább odafigyelnek a környezet védelmére, bár éppen a közlekedés az, amelyben nehezebben váltanak. Valószínű kényelmesebb, ha mindenhová autóval megy az ember, a biciklizés azonban egészségesebb – tette hozzá.

A szövetségi elnök arról is beszélt, hogy a zöld szemlélet érvényesítésének sikertörténete a helyi termékek népszerűségének növekedése. A piachoz, lakóhelyhez közeli szántókon, kertekben termelt növényeket ugyanis nem kell hosszan szállítani, így indokolatlanul sok környezetszennyező üzemanyagot elhasználni célba juttatásukhoz.

Az Európai Klímaszövetség 2002-ben indította el a Mozdulj a klímáért! nevű kampányát, amelynek idén is lesz folytatása – október közepén indul az újabb akció, hazánkban immár másodszor. Mint Lajtman Csaba elmondta, általános iskolák jelentkezését várják, egészen jövő hét végéig. Részletek az eghajlatvedelmiszovetseg.hu oldalon találhatók.