18 országgyűlési képviselő indul az önkormányzati választáson

Miután az országgyűlési képviselői poszt összeférhetetlen a települési képviselői, polgármesteri illetve megyei közgyűlési mandátummal, ha valaki mandátumot szerez jövő vasárnap, döntenie kell, melyiket tartja meg.

Tizennyolc jelenlegi országgyűlési képviselő indul a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek október 12-i választásán; a poszt azonban összeférhetetlen a települési képviselői, polgármesteri illetve megyei közgyűlési mandátummal, így a képviselőknek - amennyiben mandátumot szereznek jövő vasárnap - dönteniük kell, melyiket tartják meg.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint tíz olyan jelenlegi parlamenti képviselő indul valamilyen önkormányzati posztért, aki április 6-án országos listáról szerzett mandátumot és nyolc olyan, aki egyéni választókerületből jutott az Országgyűlésbe. A parlamenti képviselők polgármesteri, települési egyéni választókerületi, települési kompenzációs listás illetve megyei közgyűlési tagságért szállnak harcba az önkormányzati választáson.

Két olyan képviselő is van (mindketten a Jobbik színeiben politizálnak), akik két tisztségért is indulnak: Ander Balázs a Somogy megyei Barcs polgármesteri posztjáért és a Somogy megyei közgyűlési tagságért száll harcba, Zsiga-Kárpát Dániel pedig polgármesterjelöltként indul a főváros III. kerületében és egyben pártja fővárosi kompenzációs listáján is szerepel. (A Fővárosi Közgyűlésnek a főpolgármesteren és a 23 polgármesteren kívül 9 olyan tagja is lesz, akik a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában, kompenzációs listáról szereznek mandátumot.)

Az áprilisban országos listáról mandátumot szerző parlamenti képviselők közül összesen öten indulnak a polgármesteri tisztségért is: Ander Balázson és Zsiga-Kárpát Dánielen kívül Kepli Lajos (Jobbik) Balatonalmádiban, Mirkóczki Ádám (Jobbik) Egerben, Botka László (MSZP) Szegeden. Az LMP-s Sallai Róbert áprilisban a párt országos listájáról szerzett mandátumot, most Szolnok egyik egyéni választókerületében indul jelöltként.

Két, országos listáról a parlamentbe jutó honatya indul települési kompenzációs listán: Kubatov Gábor (Fidesz) a főváros XXIII. kerületében, Varga József (Fidesz) a IX. kerületben. Mindketten pártjuk kompenzációs listájának utolsó helyén szerepelnek. (A tízezer lakosnál nagyobb településeken a képviselőtestület tagjait vegyes választási rendszerben, egyéni választókerületben és kompenzációs listán választják meg, a kompenzációs listáról a vesztes jelöltekre leadott töredékszavazatok arányában juthatnak mandátumhoz a jelölőszervezetek.)

A megyei közgyűlési tagságért három országos listán mandátumot szerző képviselő indul: Ander Balázson kívül Magyar Zoltán (Jobbik) Győr-Moson-Sopron megyében és Kulcsár Gergely (Jobbik) Hajdú-Bihar megyében szerepel pártja listáján. Ander Balázs a lista második helyén szerepel, szinte biztos befutóként, Magyar Zoltán és Kulcsár Gergely azonban a listán az utolsó, így várhatóan ők nem szereznek közgyűlési mandátumot október 12-én.

Amennyiben az áprilisban országos listáról a parlamentbe jutó képviselők az önkormányzati választáson is mandátumot szereznek, úgy dönteniük kell, melyik mandátumot tartják meg. Ha az újonnan megszerzett önkormányzati mandátumot, akkor - mivel az országgyűlési választáson listáról szereztek mandátumot - nem kell időközi országgyűlési választást kitűzni, helyükre a párt listáján utánuk következő jelölt lép.

Nyolc olyan jelenlegi országgyűlési képviselő is indul az önkormányzati választáson, aki áprilisban egyéni választókerületben szerezett mandátumot. Amennyiben az egyéni választókerületben szerzett mandátumról a képviselő lemond, úgy ott időközi országgyűlési képviselőválasztást kell tartani.
A nyolc parlamenti képviselőből hárman települési kompenzációs listán szerepelnek: Kiss László (MSZP) a főváros III. kerületében indul, Csizi Péter (Fidesz) és Hoppál Péter (Fidesz) a párt pécsi listáján szerepel. Valamennyien a listák utolsó helyein szerepelnek.

Öt, áprilisban egyéniben győzni tudó képviselő szerepel az októberi önkormányzati választáson megyei listán: Kara Ákos (Fidesz), Firtl Mátyás (KDNP) és Nagy István (Fidesz) Győr-Moson-Sopron megyében, Hargitai János (KDNP) és Tiffán Zsolt (Fidesz) Baranya megyében, valamennyien a listák második felében, így kevés az esélyük a mandátumhoz jutásra.

Ugyan nem országgyűlési képviselő, de a parlament tagja Farkas Flórián, aki áprilisban a roma nemzetiség szószólójaként lett az Országgyűlés tagja, és aki ugyancsak indul az október 12-i választáson: a politikus a Lungo Drom Országos Cigány érdekvédelmi és Polgári Szövetség országos listáját vezeti. Mivel az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény szerint október 12-e után szószóló nem lehet nemzetiségi önkormányzat elnöke vagy tagja, így amennyiben Farkas Flórián mandátumot szerez a roma nemzetiség országos listájáról, neki is döntenie kell, melyik posztot tartja meg.