Több mint 300 gyógyszer, átlagosan 10 százalékkal lett olcsóbb

A legnagyobb mértékben bizonyos vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők és antibiotikumok ára csökkent. A készítményekért átlagosan csaknem 10 százalékkal kell kevesebbet fizetni. Az OEP adatai szerint, amióta bevezették az úgynevezett vaklicitet, több mint 12 milliárd forintot spóroltak meg a betegek.

Október 1-jétől több mint 300 gyógyszer ára csökkent, átlagosan 10%-kal. 178 készítményért kell többet fizetni, az emelés mértéke átlagosan 3,6%. Ha valaki azt tapasztalja, hogy a megszokott gyógyszere drágább lett, az orvostól vagy a patikustól kérhet tanácsot, nekik ugyanis törvényi kötelességük tájékoztatni a betegeket arról, hogy van-e ugyanannyira hatásos, de olcsóbb orvosság - hangzott el a Híradóban.

Vágány Attila, a pécsi Sipo Patika vezetője azt mondta: a gyógyszertárak is minden esetben fel tudnak ajánlani olyan készítményt a betegek számára, amivel a pénztárcájukat tudják kímélni.

Sándor Csaba, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke elmondta: a mostani változással főleg a népbetegségek kezelésére szolgáló orvosságok ára lett alacsonyabb. Az árcsökkenés elsősorban ún. életmódkészítményeket érintett, amelyeket pl. magas vérnyomásra, koleszterinszintre szednek, de egyes antibiotikumok is olcsóbbak lettek.

Az árak csökkenése elsősorban a 2011-ben bevezetett, ún. vaklicitnek köszönhető. Ennek az a lényege, hogy az azonos hatóanyagú gyógyszerek gyártói évente kétszer tehetnek árajánlatot úgy, hogy a többi cég árait nem ismerik. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül kiválasztja a legolcsóbb, de megbízható terméket, amelynek árából kiszámolják a támogatás mértékét. A betegnek csak az efeletti részt kell kifizetnie a gyógyszertárban.

Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője a Híradónak elmondta: a vaklicitnek köszönhetően 2012-ben 7,5 milliárd forint, 2013-ban és idén pedig 2,5 milliárd forint maradt a betegek zsebében.