Egy hónapos könyvtári napok Csongrádban

Az Országos Könyvtári Napok egyhetes rendezvényét kibővítve október elejétől november 10-éig 28 településen csaknem kétszáz rendezvénnyel várják az érdeklődőket a könyvtárak a megyében.

Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója a programokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az állandó vendégek mellett a rendezvénysorozattal szeretnék azokat is megszólítani, akik mindennapjaihoz nem tartozik hozzá a könyvtárlátogatás.

A könyvtárakban könyvbemutatókat, kiállításokat, koncerteket, előadásokat, gyermekek és családok számára játékos programokat szerveznek. A Somogyi-könyvtár több olvasás-népszerűsítő programot is útjára indít, ezek közül az egyik a Szegedi Nemzeti Színház egyik idei ősbemutatójához, Csukás István és Nagy Imre Erik Szökevény csillagok című zenés darabjához kapcsolódik.

A következő hetekben népszerű írók érkeznek Szegedre. Nádasdy Borbála a közelmúltban megjelent életrajzi köteteit mutatja be, Darvasi László Szív Ernő kalandjai a világban című, az elmúlt két évtizedeben megjelent tárcáiból válogató könyvét ajánlja az olvasók figyelmébe, Veiszer Alinda pedig többek között arról mesél majd, hogyan készített interjúsorozatot nemzetközi sikert elérő magyar vállalatok vezetőivel.

A Somogyi-könyvtár helytörténeti anyagából Volt egyszer egy Nagy Háború címmel rendeznek kiállítás, amely a száz éve kezdődött első világháború szegedi vonatkozásait mutatja be, az Anno 1914 című tárlat pedig az esztendő legfontosabb eseményeit gyűjti csokorba.

Októberben kerek évfordulót is ünnepel a könyvtár: ötven esztendeje, a vidéki városok közül az elsők között nyílt önálló gyermekkönyvtár Szegeden. A jubileum alkalmából október 11-én például óránként más-más évtized játékait elevenítik föl a könyvtárban, a meghívottak között pedig olyan egykori olvasók is lesznek, akiknek a kötetei ma már a polcokon sorakoznak.