Együttműködik a Nemzeti Színház és a Váci Dunakanyar Színház

Megállapodást kötött a Nemzeti Színház és a Váci Dunakanyar Színház, amelynek eredményeként az évadban négy közös produkciót mutatnak be a Pest megyei városban. A két teátrum vezetője, Vidnyánszky Attila és Kis Domonkos Márk szerdán számolt be a részletekről sajtótájékoztatón.

A közös munkának köszönhetően a váci teátrum négy bemutatója a Nemzeti Színház közreműködésével valósul meg.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója az együttműködést példátlannak nevezve emlékeztetett rá: a Nemzeti Színház alapfilozófiájához tartozik, hogy kinyissa kapuit, erősítse kapcsolatait a vidéki és a határon túli színházakkal. Az újfajta kezdeményezés jól illeszkedik a Nemzeti Színház új gyakornoki rendszerébe és a műhelymunkát fontosnak tartó gyakorlatába.

"A váci színházzal való közös munka remek lehetőséget biztosít, hogy a frissen végzett, tehetséges művészek, rendezőgyakornokok kipróbálhassák magukat" - indokolta meg az elképzelést. Az együttműködés keretében Olt Tamás, Bakos-Kiss Gábor, Nagy Péter István és Tömő György rendez majd egy-egy darabot Vácon.

Vidnyánszky Attila megjegyezte, hogy a produkciók a Nemzeti Színházban is helyet kaphatnak.

Kis Domonkos Márk, a váci teátrum igazgatója a négy bemutatóról kiemelte, hogy szerzőik - a Dunakanyar Színház által rendezett nyári V4 fesztiválhoz kapcsolódva - a visegrádi országokból kerülnek ki. A premiersorozatot Olt Tamás Minden kezdet nehéz, hát még a versenyzongora című ősbemutatója nyitja október 26-án, ezt Slawomir Mrozek Özvegyek, Václav Havel Audiencia/Vernisszázs és Michaela Zakutanská Single radicals című drámája követ.

Szólt arról is, hogy az alig másfél éves intézmény célja magas színvonalú előadások létrehozása, amihez a mostani együttműködés hathatósan hozzájárul. Mint mondta, céljuk, hogy kiemelt kategóriájú színházzá váljanak, s reményeik szerint a jelenleg befogadó színházként működő teátrum a következő évadot önálló társulattal tudja kezdeni.

Az igazgató kitért arra is, hogy a most megkötött megállapodás részeként Földes László Hobó rendszeres fellépő lesz Vácon, emellett a Nemzeti Színház művészei is fellépnek a városban.

Harrach Péter, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kultúra új bástyája épül Vácon. Megfogalmazása szerint Budapesten és vidéken újra kell éleszteni a közösségeket, és ebben a kultúrának óriási szerepe van.

Fördős Attila polgármester jelentős előrelépésként értékelte az együttműködést.