Ebola: iskolásokkal is kapcsolatba került a texasi beteg

Öt iskolás korú gyerekekkel is kapcsolatba került az a férfi, akit elsőként diagnosztizáltak Ebolával az Egyesült Államokban - jelentette ki szerdán Dallasban Rick Perry texasi kormányzó.

Dallasban Rick Perry texasi kormányzó kijelentette, hogy a gyerekeket, akiken még nem jelentkeztek a betegség tünetei, elkülönítve, megfigyelés alatt tarják. A kormányzó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy járványügyi szakemberek igyekszenek felkutatni mindenkit, aki kapcsolatba léphetett a beteggel. Az egészségügyi hatóságok szerint 12-18 emberről lehet szó.

Duncan még múlt pénteken orvoshoz fordult, de antibiotikumot írtak fel neki, és hazaküldték. Mark Lester, a dallasi presbiteriánus kórház ügyvezető alelnöke szerdán elismerte: az ügyeletes nővér rákérdezett ugyan a betegnél, hogy járt-e az Ebola-járvány által sújtott Libériában, de az ezzel kapcsolatos információt nem adták tovább a teljes csapatnak.

A negyvenes libériai gépkocsivezető brüsszeli átszállással érkezett Monroviából Dallasban élő rokonaihoz. Duncan állapota az orvosok szerint súlyos, de stabil. A The New York Times szerdán internetes kiadásában közölte, hogy a beteg akkor fertőződhetett meg, amikor hazájában öt nappal az Amerikába utazása előtt segített kórházba szállítani, majd onnan hazavinni egy baráti házaspár 19 éves lányát. A terhes fiatal nő még aznap meghalt.

Perry kormányzó sajtóértekezletén igyekezett megnyugtatni mindenkit: a texasi egészségügyi hatóság a szövetségi járványügyi központokkal együtt mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza a betegség elterjedését. Elmondta, hogy az ebolás beteg csak akkor fertőz, ha a kór tünetei már megjelentek rajta. A vírus levegőben vagy vízben nem terjed, a betegséget kizárólag egy beteg testnedveivel érintkezve lehet elkapni.

A betegnél, aki szeptember 20-án érkezett Amerikába, az első szimptómák 24-én jelentkeztek. 26-án kivizsgálásra ment, de ekkor hazaküldték a kórházból, ám 28-án már mentővel szállították be, és elkülönítőben helyezték el. Ebola-tesztje 30-án bizonyult pozitívnak.

A férfit kórházba szállító három mentőst szintén megfigyelés alatt tartják. A CNN szerint az Ebola-tesztjük eredménye negatív. A 37-es számú mentőautót további két napig használták még betegszállításra, és csak azután helyezték karanténba és fertőtlenítették. Ez az amerikai médiában megszólaltatott egészségügyi szakemberek szerint nem jelent kockázati tényezőt.