Czomba: minőségi munkaerő kell!

260 ezer munkanélkülinek nincs szakképzettsége, 26 ezer embernek pedig a 8 általánosa sem - mondta a munkaügyi államtitkár. Czomba Sándor problémát jelent az is, hogy a magyar munkaerő mobilitása a nullához közelít, és ezen az otthonteremtési támogatás sem sokat változtatott.

Az országnak van olyan területe, ahol 4 százalékos a munkanélküliségi ráta, ott Ausztria, és van olyan, ahol 14-20 százalékos, ott Görögország szintjén járunk – jelentette ki Czomba Sándor munkaügyi államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Borsod, Szabolcs, Baranya déli része hosszú éve küzd munkaerő-piaci problémákkal. Eközben havi szinten van több tízezer álláshely betöltetlen az országban – hangoztatta Czomba Sándor, aki szerint további problémát jelent, hogy mintegy 260 ezer munkanélkülinek nincs szakképzettsége, 26 ezer embernek pedig a 8 általánosa sincs meg. Magyarán: a képzést erősíteni kell, hogy ne csak számban, hanem minősében is rendelkezésre álljon a munkaerő – szögezte le.

Hangsúlyozta: erről szólt a téli közfoglalkoztatáshoz tartozó képzés.

Beszélt arról is, hogy a magyar munkaerő mobilitása a nullához közelít. A kormány próbálta lakhatási támogatással ösztönözni a munkaerő-vándorlást, azonban alig több mint kétezren éltek a lehetőséggel. Segít ez, de nem oldja meg a problémát – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette: Szabolcs vagy Borsod az ország legszebb területei közé tartozik, az emberek nem elvágynak onnan, hanem azt szeretnék, hogy ott legyen munkalehetőség.