Hatvanezerrel több nő dolgozik Magyarországon, mint tavaly

Négyszer olyan gyorsan bővült a női foglalkoztatás Magyarországon az év második negyedévében, mint az Európai Unió tagállamaiban - derült ki az unió statisztikai hivatalának legfrissebb adataiból. Az Eurostat kimutatásai szerint Magyarországon csaknem 1 millió 900 ezer nő dolgozott a második negyedévben.

A pécsi vízszolgáltatónál dolgozók egyharmadának van gyermeke. A cég pályázik a családbarát munkahely címre, ezért kiemelten támogatja a gyerekeseket, például a szülési szabadságról visszatérő édesanyákat. A kisgyermekes nők többsége azért megy vissza szülés után a lehető leghamarabb dolgozni, mert a gyed-extra januári bevezetése óta nem veszíti el korábbi ellátását, ha munkába áll. Így fizetése mellett megkapja a gyest vagy a gyedet is. Emellett a cégeknek is megéri, ha gyedről visszatérő anyákat alkalmaznak.

"Azok a járulék és adócsökkentő intézkedések, amik azzal járnak, hogy a gyesről, gyedről visszatérő hölgyeket tudjuk foglalkoztatni, az nagyon előnyös és motiváló a cég számára" - nyilatkozta a Híradónak Kardosné Hódosi Andrea, a Tettye Forrásház műszaki igazgatója.

A január óta működő gyed-extrának is köszönhető, hogy folyamatosan javulnak a női foglalkoztatási adatok. Az Európai Unió statisztikai hivatalának friss jelentése szerint Magyarországon az európai átlagnál négyszer gyorsabban bővült a női foglalkoztatás az év második negyedévében, ez az adat a legkedvezőbb az unióban. Ez számokban azt jelenti, hogy ma már csaknem 1 millió 900 ezer nő dolgozik az országban, ami 3,3 százalékkal, vagyis 60 ezerrel több az előző évinél.

"Látható, hogy a kisgyermekesek foglalkoztatására hozott intézkedéseink ebben az évben már termőre fordulnak, már ebben az évben eredményeket is hoznak, méghozzá nem is akármilyen eredményeket, Európa legjobbjai lettünk" - mondta Szalai Piroska, a nők foglalkoztatásáért felelős volt miniszteri biztos.

Szalai Piroska arra számít, hogy a közvetkező hónapokban tovább nőhet a női foglalkoztatás. Ezt garantálja a folytatódó gyed-extra program, és ezt vetítik előre a kedvező gazdasági mutatók is - hangzott el a Híradóban.