Japán vulkánkitörés: legalább harmincan meghaltak

Legalább harminc halott turistára bukkantak Japán középső részén, a Nagano prefektúrában fekvő Ontake tűzhányó csúcsának közelében - közölték vasárnap a helyi hatóságok, ismertetve a legfrissebb összesítéseket.

Az eddigi hírek egy halottról szóltak, hetvenen megsérültek, közülük harminc embert súlyos állapotban vittek kórházba. Tíz súlyos sérültnek válságos az állapota.

A hatóságok arról tájékoztattak, hogy az újonnan megtalált több mint harminc embernek leállt a szívműködése, semmilyen életjelet nem mutattak. Japánban addig nem nyilvánítanak valakit halottnak, amíg a hivatalos vizsgálat a halál beálltát meg nem állapítja.

Vulkánkitörés Japánban


A Nagano és Gifu prefektúrák határán elterülő Ontake vulkán helyi idő szerint szombaton dél körül tört ki váratlanul. Ekkor több száz hegymászó és turista tartózkodott a hegyen vagy a közelében. Többségüknek sikerült leereszkedniük a hegyről, de több mint negyven hegymászó az éjszakát is a hegyen lévő turistakunyhókban töltötte, mert a rossz látási viszonyok miatt nem tudott elmenekülni.

Nagy erőkkel folytatódnak a mentési munkálatok, vasárnap reggel óta három hegymászót menekítettek ki a tűzhányó környékéről. A vulkán jelenleg csaknem 10 kilométer magas hamuoszlopot lövell ki magából, ami nehezíti a mentést. Már a tőle mintegy száz kilométere délkeletre fekvő Kofu városban is hamu lecsapódása figyelhető meg.

A 3067 méter magas Ontake a japán fővárostól, Tokiótól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekszik. Atomerőmű nincs a közelében. A vulkán legutóbb 1979-ben tört ki, akkor 200 ezer tonna hamut lövellt ki. Volt egy kisebb kitörés is 1991-ben.

Kapcsolódó tartalom

Külföld
Kitört egy vulkán Japánban