Applikáció a májáttét műthetőségére

Egy olyan applikáció érkezhet el Magyarországra, melynek segítségével a májáttétesek orvosai konzíliumot kérhetnek a centrumok szakértőitől. Az eljárással akár az évi kétezer potenciális beteg 30 százalékát is megmenthetik.

Egy egészen különleges lehetőség jut el Magyarországra, egy ingyenes applikáció segíthet abban, hogy a májáttétről hamarabb kiderüljön, kell-e műteni, vagy nem kell – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Schwab Richárd, a KPS Diagnosztikai Centrum orvos igazgatója azt mondta: az eljárás lényege, hogy ha valakinél vidéken diagnosztizálják a vastagbélrák-máj áttétet, ne ott döntsenek arról, operálható, vagy nem. Ma ugyanis egy háziorvosnak, vagy egy vidéki onkológusnak borzasztó nehéz konzíliumra eljuttatni ezeket az eseteket az országban kijelölt hét centrumba. Ezért sokszor erről helyben döntenek, és adott esetben olyan sebész dönt, aki életében nem műtött még májáttétet - magyarázta.

Az applikáció segítségével azonban a háziorvosnak elég felvinni néhány adatot, ez feltöltődik egy rendszerbe, és az összes centrumba kimegy, valamennyi helyről adnak szakvéleményt. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy további mintegy 30 százalékkal javul a beteg esélye, ha olyan centrumba kerül, ahol az adott operációt a legoptimálisabban elvégezhetik – tette hozzá.

Ez gyakorlatilag egy távkonzílium – szögezte le az orvos, aki szerint ha ezzel a módszerrel a potenciális évi kétezer beteg 30 százalékát meg tudják menteni, akkor ez óriási dolog.