Liberálisok: a kerékpárosok a város szerves részei

A Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje szerint nem kell különleges bánásmódot biztosítani a kerékpárosoknak a többi közlekedővel szemben, hiszen ők is szerves részei a városnak.

Bodnár Zoltán ezt a Magyar Kerékpárosklub ,,Tour de Voks 2014" nevű rendezvényén mondta, amelynek keretében a klub kerékpárosai felvonulnak a városban, és megkérik a főpolgármester-jelölteket, hogy egy molinón jelöljék be, mely vállalásokat teljesítik hatalomra jutásuk esetén.

A liberális politikus a Liszt Ferenc téren a kerékpárosoknak azt mondta, arra van szükség, hogy a város fejlesztése, a közlekedés szervezése során természetes legyen, hogy vannak kerékpárosok, gyalogosok, autósok, és közösségi közlekedést használók. Hangsúlyozta: ugyanolyan fontos, hogy ,,a kétkerekűek, a négykerekűek és a kétlábúak" kényelmesen érezhessék magukat a városban.

Bodnár Zoltán szerint sok olyan dolgot tehetnek, ami nem kerül pénzbe, csupán attitűd kérdése. Ezek között említette az autósok, kerékpárosok, gyalogosok békés együttélésének megteremtését. Úgy vélekedett, a folyamat elindult, de több időre van szükség.

A jelölt a kerékpáros klub által készített molinón szereplő öt pont közül vállalta, hogy programot készít a város kerékpáros-barát átalakításáról, rendszeresen végeztet forgalomszámlálást, közvélemény-kutatást a közlekedésről, rendeletileg és forrásilag biztosítja a kerékpáros létesítmények fenntartását, kerékpározhatóvá teszi a hidakat, és bringasztrádákat épít a külső kerületek és a belváros között. Részben vállalta, hogy a járdáról az úttestre helyezteti át a kerékpárutakat és a járműparkolókat.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke rövid beszédében úgy fogalmazott, nem arra kell törekedni, mit tegyenek a kerékpárosokért, hanem arra, hogy a városban lakókért sokat tegyenek, és akkor jó lesz kerékpározni, gyalogolni, autózni is.

A klub honlapján lévő tájékoztatás szerint a Tour de Voks 2014 rendezvény a Madách térről indult, és az Andrássy út-Nagykörút-Móricz Zsigmond körtér-Bartók Béla út-Szabadság híd-Kiskörút érintésével ér vissza a Madách térre. Eközben találkoznak a főpolgármester-jelöltekkel, akik jelezhetik a molinón, hogy az öt vállalás közül melyiket támogatják. A találkozón a klub tájékoztatása szerint csak Tarlós István jelenlegi főpolgármester nem vesz részt.