Tanévnyitó a kárpátaljai magyar főiskolán

A miniszterelnök hangsúlyozta: a tanévkezdet, a diákok jelenléte azt bizonyítja, hogy a több évtizedes magyar főiskolának nemcsak küzdelmekkel teljes múltja és jelene, hanem reményteli jövője is van.

Az 1996-ban önállósult Beregszászi Magyar Főiskola épületét a magyar kormány támogatásával újították fel. A tanév megnyitóját hagyományosan a helyi református templomban tartják.

A II. Rákóczi Ferenc főiskola elnöke azt mondta: a kárpátaljai magyar oktatás többet fejlődött az elmúlt másfél-két évben, mint az előtte eltelt két évtizedben, és az anyanyelvi oktatás is segítheti a helyi magyarság megmaradását.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kelet-ukrajnai háború ellenére a kárpátaljai magyarokat az a remény élteti, hogy megmaradhatnak szülőföldjükön.

A főiskoláért és a magyar oktatásért végzett munkájáért, a KMKSZ elnöke és Orbán Viktor is megkapta a Rákóczi-díjat.

 

"Azzal, hogy Önök ezt a főiskolát választották, igent mondtak a szülőföldjükre, igent mondtak a kárpátaljai magyarság értékeire"- mondta Orbán Viktor a megnyitón. A kormányfő beszédében azt mondta: a határon túli magyarok biztonsága ugyanolyan fontos, mint az anyaországiaké. A miniszterelnök úgy látja: a külhonban élőknek egy erős anyaországra van szükségük és olyan összefogásra, mint a tavaszi választásokon. A kormányfő úgy fogalmazott: a választással megmutattuk, hogy az önbecsülés és az összetartozás útját járjuk, a kishitűség és a széthúzás helyett. Május óta Beregszász nem csak Budapestről látszik, hanem Brüsszelből is, hiszen a kárpátaljai magyaroknak is van már saját szószólójuk Európában – tette hozzá Orbán Viktor.

A Kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Főiskolán az idén 100 diák kezdi meg tanulmányait, többek között turisztikai, alkalmazott matematikai és óvodapedagógus szakokon.

Orbán Viktor miniszterelnök Kárpátalján