Gálszécsi: Kovács Béla feladata az Oroszország iránti rokonszenv keltése lehetett

A nyugalmazott titkosszolgálati miniszter szerint a Jobbikos képviselő feladata nem a hírszerzés, sokkal inkább az elhintés lehetett.

Májusban robbant a hír, hogy az EU intézményei ellen kémkedhetett a Jobbikos Kovács Béla. Polt Péter legfőbb ügyész több mint négy hónapja kezdeményezte is az Európai Parlamentnél a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, döntés azonban még mindig nem született róla.

Néhány napja A nagy Oroszország kovácsolta frigy címmel jelent meg az Index tényfeltáró cikke Kovács Béla gyermekkoráról, orosz feleségének párhuzamos házasságairól és annak állítólagos KGB-s munkájáról. Az internetes portál szerint Szvetlana Isztosina a szovjet titkosszolgálat futára volt. Ezt Jobbik EP képviselőjének nevelőapja is megerősítette a hírportálnak, Kovács Béla viszont Strasbourgban azt mondta: sem ő, sem a felesége "soha, semmilyen titkosszolgálattal nem állt kapcsolatban".

Gálszécsi András nyugalmazott titkosszolgálati miniszter a Duna Közbeszéd című műsorában ismét kihangsúlyozta, az ügy egyik gyenge pontja, hogy a nyilvánosság előtt zajlik. Minden érdekelt megpróbálja elvarrni a szálakat, így az állításokat egyre nehezebb lesz bizonyítani – tette hozzá. A történet valóságszerű és hűen tükrözi azokat a titkosszolgálati módszereket, amelyeket ilyen ügyekben szoktak használni – mondta Gálszécsi András. A nyugalmazott miniszter hiányolja azonban a bizonyítékokat.

Kovács Béla édesapjáról Gálszécsi András a műsorban azt mondta, hogy a Diplomáciai Testületeket Ellátó Igazgatóságnál dolgozott karbantartóként, ami bizalmi állásnak minősült. Így minősülhetett alkalmasnak arra is, hogy a Tokiói Nagykövetségen gondnokként dolgozzon, ahová vitte magával a nevelt fiát is.

A nyugalmazott titkosszolgálati miniszter szerint nemcsak a hazai elhárítás, hanem valószínűleg több külföldi titkosszolgálat is figyelte Kovács Bélát. Elmondta, azért figyelhettek fel a Jobbikos képviselőre 2009-ben, mert amikor hazajött Moszkvából jómódúnak tűnt és azonnal bekapcsolódott itthon egy politikai párt életébe finanszírozva azt. Ritka, hogy bármilyen gazdag ember Magyarországon milliókat költsön egy pici politikai pártra pozíciószerzés céljából – fűzte hozzá. Gálszécsi András úgy fogalmazott, hogy vezető szerepet szánhattak Kovács Bélának a pártban. Feladata lehetett többek között, hogy létrehozza a szélső jobboldali pártok nemzetközi szervezetét az Európai Parlamenten belül és az, hogy rokonszenvet keltsen Oroszország iránt, átalakítsa egyes pártok nézetét. Nem hírszerzés volt a feladata, hanem az elhintés – tette hozzá.