Földi szerint hitelesnek tűnhet Kovács Béla döbbenete

A hírszerzés volt műveleti parancsnoka szerint, ha az Index cikkében megkérdezettek igazat mondtak, a dokumentumok valósak, a történet hihető, és a következtetés is az. Szakmailag nem egyértelmű, hogy a jobbikos politikus kém volt, az annál inkább, hogy az orosz titkosszolgálat jelen volt a háttérben.

Májusban robbant a hír, hogy az EU intézményei ellen kémkedhetett a jobbikos Kovács Béla. Polt Péter legfőbb ügyész több mint négy hónapja kezdeményezte is az Európai Parlamentnél a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, döntés azonban még mindig nem született róla. "Egyértelművé vált előttünk, hogy Kovács Béla kapcsolatot tartott fönt az orosz titkosszolgálattal, és ez a kapcsolat szervezetszerű és konspiratív volt" - mondta ugyancsak májusban Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke Kovács Béláról, miután kiderült: az Alkotmányvédelmi Hivatal kémkedéssel gyanúsította meg. Az érintett ezt váltig tagadta. "Nem voltam soha semmiféle, sem magyar, sem külföldi titkosszolgálatnak sem a tagja, nem dolgoztam soha nekik, nem kaptam tőlük megbízást, nem kaptam tőlük feladatot" - jelentette ki.

Néhány napja A nagy Oroszország kovácsolta frigy címmel jelent meg az Index tényfeltáró cikke Kovács Béla gyermekkoráról, orosz feleségéről és az asszony állítólagos KGB-s munkájáról. Az internetes portál többek között azt írja: a Jobbik EP-képviselője 1979-ben, Tokióban ismerte meg Szvetlana Isztosinát, aki, mint később kiderült, akkor már 4 éve a felesége volt egy japán férfinak. (1975-ben több japán újság is beszámolt a párról, mert a szigetországban akkoriban még érdekességnek számított a vegyes házasság.) Kovács Béla az Index újságírójának a 39 évvel ezelőtti, fotóval illusztrált japán újságcikkre úgy reagált: "Most már nekem is lenne mit kérdeznem a feleségemtől."

Az asszony 1983-ban, amikor már 4 éve együtt volt Kovács Bélával, hozzáment egy osztrák férfihez is. Mario Schönnel valószínűleg csak azért kötött házasságot, hogy megszerezze az osztrák állampolgárságot, egy évvel később ugyanis elváltak. Az Index szerint Szvetlana Isztosina a szovjet titkosszolgálat, a KGB futára volt. Ezt Kovács Béla nevelőapja is megerősítette a hírportálnak, Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselője viszont Strasbourgban azt mondta: sem ő, sem a felesége "soha, semmilyen titkosszolgálattal nem állt kapcsolatban". A cikk megjelenése után a Jobbik és Kovács Béla azt írta: "napnál is világosabb, hogy az újságírót és az Indexet titkosszolgálati dezinformációkkal manipulálták".
Földi László a 180 percben

Földi László, a hírszerzés volt műveleti parancsnoka a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában azt mondta, ha a cikkben megkérdezettek igazat mondtak, a dokumentumok valósak, akkor ez egy hihető történet, és a következtetés is az, amire az újságíró jutott. Kovács Béla döbbenete is hitelesnek tűnhet, vagy azért, mert nem tudott felesége „pályafutásáról”, vagy azért, mert tudott, de biztos volt benne, hogy annak már sehol sincsenek nyomai. Védekezése, az, hogy nem emlékszik pontosan a történtekre, akkor lehet hihető, ha őt formálisan nem, csak áttételesen, informálisan használta az orosz titkosszolgálat - tette hozzá Földi. Az, hogy a feleség a KGB tagja volt, a mozgása alapján teljesen nyilvánvaló, jelentette ki a szakértő, „személyes postaládaként” élte az életét, ami azt jelenti, hogy Tokióból a kevésbé feltűnő japán identitással utazott például Svédországba, ahol találkozott egy Angliában élő orosz ügynökkel, információt cseréltek, majd visszatért Japánba.

Az is nyilvánvaló, hogy a nő Kovács Béla „tanulmányozásában” is részt vett, ahogyan az is, hogy a ’70-es évek végén nem feltétlenül kellett Kovácsot ügynökként beszervezni, hiszen a KGB itt volt, és minden információhoz hozzájuthatott Magyarországon. Az is egyértelmű, hogy Kovács szovjet segítséget kapott bejutásához a nagyon komoly moszkvai egyetemre (IMO), ahol egyébként mindenki rögtön a szovjet titkosszolgálat látókörébe került, aztán vagy beszervezték, vagy nem. Az is lehet, hogy a ’90-es évekig nem is „használták” Kovácsot, lehet, be sem avatták a felesége múltjába, jelenébe, egyszerűen elhitették vele, hogy csak az osztrák állampolgárságért kell feleségének Ausztriában névházasságot kötnie - tette hozzá Földi.

A történet akkor válik igazán érdekessé, amikor a rendszerváltás után egy újfajta együttműködés alakul ki az uniós Magyarország és Oroszország között - mondta a volt hírszerző a 180 percben. Ekkor Kovácsot aktivizálhatták, de elég lehetett nála akár az orosz identitására is hivatkozni, hogy információt kapjanak az EU-ról, és ehhez még mindig nem kell titkosszolgálat, elég egy orosz hivatalos szerv, például a külügyminisztérium. A történet alapján szakmailag nem egyértelmű tehát, hogy Kovács Béla kém, de az annál inkább, hogy a háttérben az orosz titkosszolgálat jelen van - jelentette ki Földi, aki szerint egyébként ezeknek az információknak, ha a magyar szolgálatok valóban 2009 óta figyelték Kovácsot, valamilyen szinten elő kellett kerülniük.