Egyre többet költenek a magyarok

Egyre többet költ a magyar lakosság fogyasztási cikkekre, élelmiszerre és üzemanyagra. A KSH legfrissebb adatai szerint a júliusi 2,5 százalékos emelkedéssel már 13 hónapja bővül a kiskereskedelmi forgalom. A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint ez nemcsak a lakosság pénzügyi helyzetének javulását jelenti, hanem azt is, hogy az emberek bíznak a magyar gazdaság teljesítményében.

„Nem csak a mennyisége növekszik, hanem egyértelműen a vásárlói kosár összetétele is módosul.  A vásárlók egyre nagyobb része keresi a nagyobb hozzáadott értékű és magasabb áron polcokra kerülő termékeket” – mondta a híradónak Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

A lakossági fogyasztás erősödését - országos szinten is - a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai is alátámasztják. A korábban jelzett 2,3 százalék helyett 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Az élelmiszerboltokban 1,5, a műszaki áruházakban 3,3, míg a benzinkutaknál 3,4 százalékos volt a növekedés mértéke az elmúlt év azonos időszakához képest.

Glattfelder Béla gazdaságszabályozásáért felelős államtitkár azt mondta: a hátterében elsősorban az a tény fedezhető fel, hogy az emberek nem csak jobban keresnek, mint korábban, hanem bíznak is abban, hogy a jövőben is többet fognak keresni. Nemzetközi tapasztalatok szerint a jövedelmek bővülése akkor vezet a fogyasztás bővüléséhez, hogyha ennek a hosszabb távon maradó fennmaradásában is megvan a bizalom – tette hozzá.

A szaktárca szerint az alacsony infláció miatt nő a bérek és a nyugdíjak vásárlóértéke, a rezsicsökkentések miatt is több pénz marad az embereknél, mindez pedig erősíti a fogyasztást. A mostani adatok szerint egyébként a belső fogyasztás növekedése üteme többszöröse az eurozóna átlagának.

„Az eurozónában nyolctized százalék, míg idehaza 2,5 volt éves szinten a kiskereskedelmi forgalombővülés ugyanabban a hónapban. Ez arra utal, hogy a magyar lakosság az esetleges többletjövedelmét egyre inkább olyan fogyasztási termékekre, olyan cikkekre költi, amit mondjuk a válság éveiben nem tudott megvenni és ez egyértelmű lendületet ad a kiskereskedelemnek már jó ideje” – hangsúlyozta Tóth Gergely, a Buda Cash Brókerház vezető elemzője.

Ez a lendület a szakértő szerint a következő hónapokban és jövőre is megmarad, hiszen a soron következő rezsicsökkentések, vagy a devizahitelesek problémájának végleges rendezése ismét több pénzt hagy a pénztárcákban.