A Fővárosi Törvényszékre került a selypi cementgyár miatt megbetegedettek ügye

Új helyszínen, a Fővárosi Törvényszéken, új bíróval és ma még ismeretlen időpontban kezdhetik "újratárgyalni" a porig rombolt selypi cementgyár környékén élő, azbesztózis miatt megbetegedettek perét - írta a Népszava.

Igyártó Gyöngyi ügyvéd a lapnak elmondta: a persorozat szeptember 10-én kezdődött volna a Budai Központi Kerületi Bíróságon, és a gyorsított eljárás miatt már október 10-én véget kellett volna érnie.

A halasztás oka, hogy az első, szeptember 10-i tárgyalás előtt egy nappal az alperesként beidézett Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) beadványt küldött a bíróságra, amelyben közölték: az ügyben nem ők az illetékesek, szerintük az a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hatáskörébe tartozik.

Igyártó Gyöngyi reményei szerint a tárgyalásokat egy-két héten belül újrakezdhetik, ismét gyorsított eljárást, soronkívüliséget kértek. Arról is beszámolt, hogy a betegek közül többen nagyon rossz állapotban vannak, és nehezen viselik a tárgyalások halogatásával járó bonyodalmakat.

A lap megemlíti azt is, hogy nemrég Lőrinciben, az azbesztszennyezés által leginkább érintett egyik településén tüntetést is tartottak annak érdekében, hogy felhívják a társadalom figyelmét a veszélyes anyag okozta károkra, hogy végre megtisztítsák a környéket a mai napig szennyező cementgyári törmeléktől.