"Alternatív Nobel-díjat" kapott Edward Snowden

Az "alternatív Nobel-díjként" is ismert Helyes Életmód (Right Livelihood) díj idei nyertesei közé választották az amerikai megfigyelési programot kiszivárogtató Edward Snowdent, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) volt szerződéses alkalmazottját.

"A Helyes Életmód Alapítvány pénzjutalommal nem járó, tiszteletbeli díját Edward Snowden az alapvető demokratikus folyamatokat és alkotmányos jogokat korlátozó, példátlan kiterjedésű állami megfigyelő program leleplezésében tanúsított bátorságáért és tehetségéért kapja" - áll az elismerést évente odaítélő stockholmi székhelyű magánalapítvány közleményében.

A díjat megosztva kapta Snowden és az általa kiszivárogtatott dokumentumok alapján a megfigyelési programról cikkeket megjelentető The Guardian című brit lap szerkesztője, Alan Rusbridger.

Az alapítvány másik, 1,5 millió svéd koronás (50,7 millió forint) pénzjutalommal járó díját Aszma Dzsahangir pakisztáni emberi jogi aktivista, Basil Fernando az Ázsiai Emberi Jogi Bizottság munkatársa és Bill McKibben amerikai környezetvédő kapta megosztva.

Az 1980-ban létrehozott alapítvány azokat az erőfeszítéseket honorálja, amelyek alapítója, Jacob von Uexkull szerint a Nobel-díjak odaítélésekor nem kaptak elég figyelmet. Az alapítvány igazgatója, Ole von Uexkull, az alapító unokaöccse elmondta: a díjakat december 1-jén adják át Stockholmban. Hozzátette: nem tudni, Snowden részt vehet-e az ünnepségen.

"Kapcsolatba lépünk a svéd kormánnyal és Snowden ügyvédeivel, hogy tárgyaljuk a részvételéhez szükséges esetleges intézkedésekről" - mondta az igazgató.

Snowden, akit többször is javasoltak Nobel-békedíjra, továbbra is Oroszországban él száműzetésben, miután tavaly titkos dokumentumokat adott át újságíróknak az Egyesült Államok megfigyelési programjáról. A kémkedési törvény alapján hazájában vádat emeltek ellene, és akár 30 évi börtönre is ítélhetik.

A bejelentést eredetileg csütörtökre tervezték, de korábban nyilvánosságra hozták, miután az SVT svéd televízió megszellőztette az értesülést. Az alapítványnak idén nem engedélyezték, hogy a külügyminisztérium sajtótermében ismertesse a díjazottakat, mint ahogyan 1995 óta eddig minden évben tette - közölte Uexkull. A tárca biztonsági okokra hivatkozott, de az igazgató szerint ebben az is szerepet játszhatott, hogy Snowden is a díjazottak között van.