Magyar fejlesztés: okoskesztyű jeltolmácsnak

Siketek és hallók közti gördülékeny kommunikációhoz hamarosan elegendő lehet egy kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás. A MTA SZTAKI kutatói és az Euronet által fejlesztett Tolmácskesztyű prototípusát - számos más innováció mellett - az Okostelefon Akadémián bárki kipróbálhatta .

A Tolmácskesztyű innovatív segédeszköz, amely egy ergonomikus, kézmozgást érzékelő kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás segítségével hangos szöveggé alakítja a jelnyelvi kézjeleket. A rendszer jelnyelvi szinkrontolmácsként működik: lehetővé teszi, hogy a beszéd- és halláskárosult emberek anyanyelvükön, azaz jelnyelven kommunikáljanak halló társaikkal.

A Tolmácskesztyű prototípusa

A Tolmácskesztyű prototípusaA Telenor 7. Okostelefon Akadémián is bemutatott eszköz prototípusa az MTA SZTAKI elosztott rendszerek osztálya és az Euronet Zrt. két éves kutatás-fejlesztési projektjének eredménye, ami a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával valósult meg. A projekt következő lépcsőfoka a piacra dobható termék megalkotása lesz, aminek finanszírozásához a fejlesztők jelenleg befektetőt keresnek.

A prototípus angolul „ért”, a következőkben magyarra és más nyelvekre is fejleszteni kell, és a tervek között az is szerepel, hogy a mostani fél kezes kesztyű párossá váljon. Az eszköz a jelnyelvi szinkrontolmácsolás mellett egyéb felhasználási lehetőségeket is rejt, gyógyászati segédeszközként vagy életvitelt támogató eszközként például stroke-on átesett betegek rehabilitációjában is alkalmazható lehet.
A Telenor hetedik Okostelefon Akadémiája ezúttal is nagy érdeklődés közepette zajlott le. Közel ötszáz látogató volt kíváncsi a tárgyak internetével, az okosotthonok jelenével és jövőjével foglalkozó előadásokra, valamint a kiállítók standjaira, ahol számos érdekes hazai és nemzetközi fejlesztés mutatkozott be a 3D nyomtatástól kezdve az épületautomatizáláson át a virtuálisvalóság-szemüvegig.