A székelyek a független Skócia mellett vannak

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezésére Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is többen villámcsődülettel fejezték ki, hogy támogatják Skócia függetlenedését. A résztvevők szerint a székelyek által kezdeményezett autonómiatörekvéseknek is lendületet adhat a skót függetlenség.

Székely és skót zászlóval, valamint angol és magyar nyelvű plakátokkal gyülekeztek azok a gyergyóiak, akik szerint Székelyföld jövője szempontjából nem mindegy, hogyan döntenek a héten saját függetlenségükről a skótok. Voltak, akik párhuzamot vontak Nagy-Britannia és Románia között is.

(Nagy-Britannia) megengedi, hogy egy nép saját sorsa fölött dönthessen demokratikus módon, népszavazással. Románia nem engedi meg az autonómiával kapcsolatosan kiírni a referendumot, hogy az emberek el tudják dönteni, vagy egyáltalán legyen egy jelzés értékű valami, hogy ki mit akar – állapította meg Kolcsár András.

Mielőtt elkezdődhetett volna az esemény csendőrök és rendőrök jelentek meg a helyszínen, és a törvényre hivatkozva felszólították a villámcsődület résztvevőit, hogy hagyják el a teret, mert nem kértek engedélyt a demonstrációra.

Mivel a résztvevők a gyülekezési szabadságra hivatkozva nem mentek el, a csendőrök több résztvevőt igazoltattak. A hatósági jelenlét ellenére egyre többen csatlakoztak a tüntetőkhöz.

Nem is az a cél, hogy nagyon sokan gyűljünk össze, hanem az, hogy felhívjuk a figyelmet: vannak olyan vágyak, amelyekre oda kell figyelni, és fontos, hogy egy nép mit akar – hangsúlyozta Bákai Magdolna szervező, a gyergyószéki EMNT vezetője.

A résztvevők szerint Skócia ugyan nem autonómiát akar, mint Székelyföld, hanem függetlenséget, de a skóciai népszavazás jelzésértékű lehet Európa számára.