Nyomtathatják az országos nemzetiségi szavazólapokat

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén egyhangúlag jóváhagyta mind a 13 országos nemzetiségi listás szavazólap adattartalmát, azaz imprimálta, engedélyezte azok nyomtatását.

A testület ülésen jelen lévő kilenc tagja kézjegyével látta el a nyomtatásra előkészített nemzetiségi szavazólapmintákat.

Az NVB bírságok kiszabásáról is döntött; a testület azokra a nemzetiségi szervezetekre szabott ki fizetési kötelezettséget, amelyek a szeptember 9-ai határidőig nem vitték vissza az összes ajánlóívet. Hat nemzetiségi szervezet 52 ajánlóívet nem vitt vissza, a bizottság minden vissza nem vitt ajánlóív után a jogszabályban meghatározott 10 ezer forintos bírságot szabta ki.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke kedd délelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta, a nem végleges adatok szerint 955 ajánlóívet nem vittek vissza az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek.

A bizottság határozatot hozott egy magánszemély népszavazási kezdeményezési ügyében is. A testület elutasította a banki kezelési költség megszüntetésére irányuló kezdeményezés hitelesítését. Az NVB határozatában arra hivatkozott, hogy a kérdés sem az állampolgárok, sem pedig a jogalkotó számára nem egyértelmű.

A bizottság valamennyi tagja egyetértett abban, hogy a választópolgárok nem tudhatják, milyen következményei lehetnek döntésüknek, míg a jogalkotók számára sem lehet egyértelmű, hogyan módosítsák az érintett jogszabályt.

Az elutasított kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvényt egészítse ki azzal, hogy a pénzügyi intézmények nem számíthatnak fel kezelési költséget ügyfeleik részére?"