Győzött a baloldal Svédországban

Késznek mondta magát a kormányzásra vasárnap éjjel a Svédországban tartott parlamenti választások győztese, a szociáldemokratákat vezető Stefan Löfven, miután az előzetes eredmények megerősítették, hogy a baloldalra épülő szövetség első helyen végzett. Már első nyilatkozatában hozzátette ugyanakkor, hogy a jobbközép kormánykoalíció nehéz örökséget hagyott az országra, továbbá kizárta a szövetkezést a sokak által szélsőjobboldalinak tartott Svéd Demokratákkal.

A szavazatok több mint 99 százalékának megszámlálása után közzétett eredmény szerint a baloldali ellenzéki tömb a választók 43,7 százalékának bizalmát nyerte el. A Fredrik Reinfeldt jelenlegi miniszterelnök vezette kormánykoalíció 39,3 százalékot szerzett. Harmadik legnagyobb erőként futott be a Svéd Demokraták, amely több mint kétszeresére, 13 százalékra növelte támogatottságát.

Az 57 éves Löfven - korábbi szakszervezeti vezető - első beszédében azt mondta, hogy az ország súlyos helyzetben van, magas a munkanélküliség, és gyorsan romlanak a diákok tanulmányi eredményei. A gondokra a svédek szerinte a választáson válaszoltak, mégpedig annak kinyilvánításával, hogy változásra, új vezetésre van szükség.

Fredrik Reinfeldt miniszterelnök. EPA/HENRIK MONTGOMERYNem sokkal korábban Fredrik Reinfeldt jelenlegi miniszterelnök elismerte vereségét, és bejelentette, hogy hétfőn lemond posztjáról. Azt is elmondta, hogy a konzervatív Mérsékelt Pártot sem kívánja továbbá vezetni.

Reinfeldt az elmúlt években - tekintettel a nemzetközi gazdasági válságra is - piacbarát politikát folytatott, és adócsökkentésekkel próbált lendíteni a gazdaságon. Ezzel azonban sok svéd szerint veszélybe sodorta az ország híres jóléti rendszerét.

Választások Svédországban


Löfvenék szövetségének nem lesz többsége a parlamentben, és elképzelhető, hogy kisebbségben kell kormányozniuk. A 349 képviselői helyből 159-et szereztek meg ők, míg a jelenlegi kormányzat pártjai 142-t, a Svéd Demokraták pedig 48-at. A koalíciós tárgyalások során a szociáldemokraták elsőként minden bizonnyal a zöldekkel, utána pedig várhatóan a volt kommunista Baloldali Párttal egyeztetnek majd. Ahhoz azonban, hogy többségre tegyenek szert, a jobbközép koalíció valamely eddigi tagját is meg kellene nyerniük a kormányalakításhoz, jóllehet eddig egyikük sem jelzett ilyen irányú készséget.

A Svéd Demokraták koalícióba vonását Löfven kizárta. Mint fogalmazott, tekintetbe kell venni, hogy a svédek 87 százaléka nem rájuk szavazott.

Jimmie Akesson, a radikálisok vezetője. EPA/ANDERS WIKLUNDA radikálisok vezetője, Jimmie Akesson vasárnap este üdvözölte pártja eredményét, és egyértelműnek mondta, hogy rajtuk fog múlni, milyen összetételű kormánykoalíció jöhet majd létre. Akesson pártelnökként egyebek között azon fáradozott, hogy a pártjáról alkotott képet javítsa, hiszen sok svéd ma is rasszistaként tekint rájuk.

A szociáldemokraták számára kellemetlen fejleménye a választásnak az is, hogy végül nem érte el a 4 százalékos parlamenti küszöböt a Feminista Kezdeményezés nevű párt, amely korábban azt jelezte, hogy adott esetben hajlandó támogatni a baloldali koalíciót. Ez a párt végül 3,1 százaléknyi szavazatot szerzett.