Januárban lehetnek időközi választások

Október 12-étől számított 120 napon belül kell időközi választásokat tartani azokon a településeken, melyeken most nem választanak önkormányzati képviselőt, illetve polgármestert. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője a köztévében azt mondta, ezeken a településeken hivatalban marad a képviselő-testület és a polgármester addig, míg az utódjukat meg nem választják. Úgy vélte: az időközi választásokat vélhetően januárra tűzik ki a helyi választási bizottságok.

Október 12-étől számított 120 napon belül kell időközi választásokat tartani azokon a településeken, melyeken most polgármester-, illetve képviselőjelölt híján nem szavaznak a választók - jelentette ki Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője az M1 Ma reggel című műsorában.

Úgy vélte: a helyi választási bizottságok itt valószínűleg januárra tűzik ki a választást. Ilyen esetben egyébként a képviselő-testület tagjai is hivatalban maradnak, és a polgármester is ellátja a feladatát addig, míg az utódját meg nem választják.

Elmondta azt is, hogy 545 nemzetiségi választás marad el jelöltek hiánya miatt. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy 545 településen marad el a nemzetiségi választás, hiszen 1745 településen tűztek ki 2700 fajta nemzetiségi választást. Egyébként 51 ezer jelöltet jelentettek be, és 58 ezret vettek nyilvántartásba. (Egy jelölt több helyen is szerepelhet.)

Mint mondta: a választásokat illető legfontosabb változás, hogy immár öt évre választunk polgármestert, illetve önkormányzati képviselőt.

Csak az szavazhat a lakóhelyétől távol, aki a választást kitűzését megelőző 30. nap előtt létesített állandó tartózkodási helyett, vagyis június 23-a előtt bejelentkezett a tartózkodási helyére. Ha valaki elutazik, nyaral, vagy kórházban van, nem tudja gyakorolni a szavazati jogát, csak ha ugyanabban a szavazókörben van, ahol az állandó lakcíme is – hívta fel a figyelmet.