Utakat öntött el a víz: napok óta gondot okoz a súlyos esőzés

Ismét járható az út Nagybakónak és Kisrécse felé, a közútkezelő feloldotta a hajnali áradás miatti útlezárásokat, napközben azonban várhatóan le kell zárni a 74-es főutat. Alsórajkon kitelepítettek egy családot az áradás miatt elöntött házukból.

A faluházban helyeztek el éjszaka három embert Alsórajkon, miután a közeli patak elöntötte a házukat - közölte honlapján pénteken a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.  

A Dózsa György utcában, a megáradt pataktól három-négy méterre álló egyik lakóházba a falon keresztül szivárgott be a víz. Minthogy a konyhában és a fürdőszobában is állt a víz, a pacsai katasztrófavédelmi őrs munkatársai úgy ítélték meg, hogy nem lehetséges a védekezés, a ház három lakóját ezért a faluházban helyezték el éjszakára.

Újra megközelíthető a két zalai település

Ismét járható az út Nagybakónak és Kisrécse felé, a közútkezelő feloldotta a hajnali áradás miatti útlezárásokat, napközben azonban várhatóan le kell zárni a 74-es főutat - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője pénteken az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte: a Nagybakónakra és Kisrécsére vezető út egy-egy szakaszát hajnalban le kellett zárni a járműforgalom elől, mert a Bakónaki-patak vize elárasztotta. Az áradás miatt mindkét település egy időre megközelíthetetlenné vált, de azóta már újra megnyitották mindkét bekötőutat.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy ha a Principális-csatorna áradása az eddigi ütemben folytatódik, akkor nagy valószínűséggel pénteken le kell majd zárni a 74-es főutat az M7-es autópálya csatlakozása és az újudvari elágazó között, mert a víz már most majdnem eléri az úttestet.

Váltóházat öntött el a víz

Délelőtt újból megindult a vasúti forgalom Zalaszentjakab és Nagykanizsa között, ahol korábban egy váltóházat elöntött a belvíz - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-t.

Cseresznyés Dániel elmondta: a heves esőzések miatt péntek reggel öntötte el a víz Zalaszentjakabon a váltóházat, ezért szüneteltetni kellett a vasúti forgalmat, az utasokat vonatpótló buszokkal szállították. Délelőtt 10 óra után állt helyre a közlekedés, de a vonatoknak 20 kilométeres sebességkorlátozást rendeltek el.

Árvíz Zala megyében


A szóvivő kitért arra is, hogy a csütörtöki esőzések hatására Zala megye több településén okozott gondokat a villámárvíz és a belvíz. Nagykanizsán, a Principális-csatorna melletti Pivári utcában pedig továbbra is folyik a homokzsákos védekezés, illetőleg három szivattyút is üzemeltetnek a belvíz elvezetésére.

Gelseszigeten és Újudvaron csütörtök este sárfolyások alakultak ki, amit a közútkezelő takarított el. Alsórajkon a település patakján alakult ki villámárvíz, a partján álló egyik lakóingatlanból kitelepítettek három embert, a házat homokzsákkal védik.

Liszóban a Liszói-patakon a visszaduzzadásból alakult ki villámárvíz, ezért a település önkéntesei és polgári védelmi mentőcsoportja egy lakóingatlant homokzsákokkal vett körbe, így sikerült megóvni az elöntéstől. Magyarszerdahelyen a Kürtös-patak áradása veszélyeztetett több lakóingatlan, ezért nyúlgátat építettek, ami a patakot a mederben tartotta.

Ismét elérte múlt heti szintjét a Principális-csatorna Nagykanizsán

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának adatai szerint péntek reggel hét órakor elérte a 260 centimétert a Principális-csatorna vízszintje. A vízmércén múlt vasárnap mérték az eddigi legmagasabb, 260 centiméteres vízállást, 12 centiméterrel haladta meg az 1993-ban mért korábbi rekordot.

A szakemberek az elmúlt napokban arról adtak tájékoztatást, hogy a folyamatos kiadós esőzés miatt Zalában mindenütt telített a talaj, és a vízfolyások medrében is az ilyenkor szokásosnál jóval magasabbak a vízszintek.

Napok óta komoly gondokat okoz az eső

A Principális áradása miatt csütörtökön Nagykanizsán már járhatatlanná vált egy útszakasz. A csatorna partján vezető Camping utat teljes szélességében lezárták a forgalom elől.

Szakadatlanul esett az eső a Dunántúl nagy részén, és a következő napokban még jut máshova is. Nagykanizsán az udvarok már a rizsföldekre emlékeztették a helybelieket, összefüggő víz borított szinte mindent. Szivattyúztak a kertekből és nyúlgátakat építettek.

Tegnap reggel óta több mint százan dolgoztak a Principális-csatorna partján. Mivel egész nap esett, még a munkagépek is nehezen közlekedtek a gyakran térdig érő sárban.

Eközben Zalaegerszeg külterületén tövestül dőltek ki a napraforgók a belvíz miatt. Nemcsak az aratást, hanem például a repce vetését is akadályozta a rengeteg eső, több millió forint is lehet az itteni gazdák kára.

Balatonlellén murvából épített gátakkal védték a nyaralókat, Balatonbogláron pedig már az árkok nem győzték elvezetni a csapadékot, ezért ott házakat kellett homokzsákokkal védeni.

A sok csapadék és a várható újabb áradások miatt tegnap összeült az Országos Műszaki Irányító Törzs is. Vízügyi szakembereket küldenek a veszélyeztetett területekre. "A szegedi és a szolnoki vízügyi igazgatóságon csaknem ötvenen várják menetkészen azt, hogy elinduljanak, ha szükség van rájuk" - mondta a Híradónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A következő napokban több nagy árhullám vonul le Magyarországon. A Rábán akár harmadfokú készültséget is elrendelhetnek, árad a Duna, a Mura és a Dráva is.

Bakonybánkon két házat elöntés fenyeget 

Csaknem félméteres víz áll két ház előtt a Komárom-Esztergom megyei Bakonybánkon. A közeli utcát átvágták a víz elvezetésére, lakosságvédelmi intézkedésre egyelőre nincs szükség - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Stolczenberger Klára tájékoztatása szerint a víz a melléképületeket már elöntötte, de a lakóházak magasabb alapra épültek. A kisbéri és a rédei tűzoltók a helyszínen vannak.

Az erőgépek munkája miatt a Bakonyszombathelyre vezető úton csak félpályán halad a forgalom.

Homokzsákokkal védenek több lakóingatlant Bakonycsernyén

Homokzsákokkal védenek több lakóingatlant a Fejér megyei Bakonycsernyén, ahol a magasabb területekről lefolyó esővíz mellett két megáradt patak is gondokat okoz - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Farkas-Bozsik Gábor elmondta, hogy a rengeteg csapadék miatt megáradt a Súri- és a Gaja-patak is. Homokzsákokkal védekeznek a József Attila utca egyik veszélyeztetett épületénél, a szomszédos háznál szivattyúzzák a vizet és állatokat mentettek. A település másik felén, az Arany János utcában egy tanyaépületet kell megvédeni a víztől.

A vízügyi szakemberek javaslatára munkagéppel átvágták a Gaja egyik töltését, hogy a vizet a szántóföldekre vezessék.

A székesfehérvári hivatásos, a móri önkormányzati és a csókakői önkéntes tűzoltók mellett a polgári védelem és a vízügyi igazgatóság segíti a polgármester által irányított védekezési munkát.

Az MTI érdeklődésére Turi Balázs (Fidesz) polgármester elmondta: a veszélyeztetett 4-5 épület pincéibe már bejutott a víz, a lakrészeket igyekeznek megvédeni a rendelkezésre álló kétezer homokzsákkal.