Sikeresen kilőttek egy Bulava rakétát egy orosz atom-tengeralattjáróról

Bulava típusú interkontinentális ballisztikus rakétával hajtottak végre sikeres próbakilövést egy átadás előtt álló orosz atom-tengeralattjáróról - közölte az orosz védelmi minisztérium szerdán.

A rakétát a 955-ös típusú, a Borej osztályhoz tartozó Vlagyimir Monomah hadászati atom-tengeralattjáróról először bocsátották fel. A víz alóli próbakilövést az északi Fehér-tengeren hajtották végre. A rakéta, ahogyan tervezték, egy Kura nevű kamcsatkai gyakorlóterepen csapódott be.

A Vlagyimir kijevi nagyfejedelemről elnevezett, negyedik generációs atom-tengeralattjárót decemberben akarják hadrendbe állítani az orosz haditengerészetnél. Ez már a harmadik Borej osztályú orosz atom-tengeralattjáró.

A Rosszijszkaja Gazeta emlékeztetett rá, hogy a kísérleti rakétakilövésre hosszú szünet után került sor. Tavaly szeptemberben kudarcot vallottak a fejlesztés alatt álló Bulava típusú fegyverzet kipróbálásakor. Akkor az Alekszandr Nyevszkij nukleáris meghajtású tengeralattjáróról lőtték ki a nemzetközi szerződésekben RSZM-56-osnak nevezett rakétát.

Az orosz kormánylap online változatában közölt adatok szerint az orosz Északi-tengeri Flotta jelenleg 27 Bulava típusú interkontinentális ballisztikus rakétával rendelkezik. Ebből ötöt vissza akartak adni az udmurtföldi Botkinszkban lévő üzemnek, hogy távvezérlési érzékelőket helyezzenek el rajtuk, amelyekkel a kilövések alatt is tudják követni a rakéták működését.

A tengeralattjárókon való alkalmazásra kifejlesztett Bulava háromfokozatú, szilárd hajtóanyagú rakéta, amellyel 6-10 hiperszonikus, manőverező, egyedi irányítású, 100-150 kilotonnás atomtöltetet lőhetnek fel. A Bulavát az orosz haditengerészeti hadászati nukleáris erő alapvető fegyverzetének szánják.

Az 1998-ban elkezdett fejlesztést követően 2004-től több sikeres kilövést hajtottak végre a Bulavával, de 2006-ban, majd 2008-ban és 2009-ben is több alkalommal kudarccal végződött az orosz ballisztikus rakéta kilövése. 2010-ben Jurij Szolomonovot, a fejlesztést irányító főkonstruktőrt leváltották.